VEZANI TEKST - Predah od "velike galame": Sastanak poslužio Dodiku da popuni fotelje, pa da nastavi kursem koji je zacrtao

I dnevni red je još "u zraku", što su nam nezvanično rekli i neki od zastupnika većine, iako je 25. jula nakon sastanka vladajućih stranaka ("Trojka", HDZ i SNSD) rečeno da je usaglašen set evropskih zakona, kao i da na sjednici Zastupničkog doma treba biti imenovanje ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, za kojeg je SNSD predložio Srđana Amidžića nakon što je Zoran Tegeltija dao ostavku i zasjeo u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Od tih evropskih zakona od ranije su u proceduri tri koja vladajuća većina još nije uspjela usvojiti. Radi se o zakonima o slobodi pristupa informacijama, o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i o ombudsmenima za ljudska prava.

Drugih evropskih zakona još nema.

Zastupnici još nisu dobili zvaničan poziv za redovnu sjednicu, a time ni dnevni red. Ukoliko se namjerava održati sjednica 22. augusta, poziv bi trebao biti upućen vrlo brzo jer se po Poslovniku o radu upućuje najmanje deset dana prije sjednice.

- Ne znam šta će usaglasiti kada nisu mogli usaglasiti zakon o slobodi pristupa informacijama koji je tehnički, a ne suštinski – prokomentirao je Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH.

Istakao je da iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nema nikakvih novih zakona, te da nije sigurna koliko imaju vremena da ih eventualno usvoje iduće sedmice, ali da teško da će do toga doći.

Vijeće ministara BiH je posljednju redovnu sjednicu održalo 25. jula. Nova sjednica nije zvanično najavljena.