navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pripazite i kad jedete

Večera bez grižnje savjesti: Sedam zdravih obroka koji će vam prijati i od kojih se nećete udebljati

Večera barem dva sata prije odlaska u krevet jeste poželjna, ali morate paziti kakvu hranu birate za zadnji obrok u danu.

Objavljeno: 15.08.2020. u 21:20
get url
text

Ono što nutricionisti stalnu ističu jeste da za ovaj obrok izbjegavate crveno meso, slatkiše, čips, tjesteninu i slične namirnice koje vam, ukoliko ih konzumirate, mogu izazvati stomačne probleme, uzrokovati neprospavane noći, ali i vremenom učiniti da dobijete neželjene kilograme.

Oni koji od nas puno više znaju o zdravoj prehrani predlažu šta jesti za večeru:

Jogurt sa svježim šumskim voćem i voćem

Jogurt je odličan izbor za kasne večernje grickalice, jer sadrži veliku količinu proteina i malo ugljikohidrata. Ne bojte se visokog sadržaja masti, jer šolja ovog proizvoda sadrži samo oko šest grama. Svježe bobice i voće zadovoljit će hitne potrebe za slatkišima, a tokom duge noći nećete imati želju da posegnete za, primjera radi, čokoladicom.

Grčki jogurt sa narom

Grčki jogurt ima prirodni sastav, sadrži minimalnu količinu laktoze i šećera, pa je pogodan za one koji vode računa o svojoj figuri. Dodavanje sjemenki nara dat će jogurtu bogat ukus i napunit će organizam korisnim antioksidansima.

Šaka pistacija

Pistaciji su bogati hranjivim sastojcima i sadrže više mikrohranjivih sastojaka od ostalih orašastih plodova. Oni ne samo da će vas zasititi, nego i pomažu kod gubitka težine: sadrže veliku količinu vlakana i zdravih masti koje su neophodne onima koji brinu o svojoj figuri.

Omlet sa začinskim biljem

Napravite omlet da biste bili siti do jutra. Mnogo je zdraviji od palačinki na koje smo navikli, a istovremeno ima jedinstven ukus. Omlet možete pripremiti sa začinskim biljem, dodajući malo začina, svježeg povrća, kao i feta sira. Takvo jelo s pravom se smatra kompletnom večerom.

Zobena kaša sa bananom

Topla mirisna zobena kaša tokom noći je odličan „lijek“ za nesanicu. Zobena kaša je izvor vlakana, što uveliko pomaže probavi i također je bogata proteinima, tako da će vas ovo jelo u potpunosti zasititi. A ako dodate malo bobica, voća ili orašastih plodova, osjećaj sitosti trajat će barem do jutra.

Štapići od povrća sa humusom

Ako želite da nešto grickate noću i ne dobijete višak kilograma, svježe povrće je ono što vam treba. Mješavina štapića od sirove mrkve, cvjetova brokule, kriški krastavca, celera, tikvica, pomoći će da se nosite sa pojačanim apetitom tokom noći. Za dužu sitost, dodajte humus ili sir povrću.

Hljeb od punog zrna

Ako imate nevjerovatnu želju za ukusnim sendvičem uvečer, uzmite hljeb od cjelovitih zrna i niskokalorično cpureće meso. Dodajte nekoliko listova salate, svježi paradajz i preliv od kiselog vrhnja sa začinskim biljem.