Vatikanski revizor morao odstupiti: Milone ne smije reći šta je otkrio

objavljeno: 24.09.2017. u 09:28

Prvi vatikanski glavni revizor, koji je u junu bez objašnjenja podnio ostavku, prekinuo je šutnju i objavio kako je bio prisiljen na odstupnicu pod pritiskom optužbi nakon što je otkrio dokaze o mogućim protivzakonitim aktivnostima.

Razgovarajući s novinarima iz četiri medijske organizacije, uključujući Reuters, u uredu svojih advokata u Rimu, Libero Milone također je kazao kako vjeruje da neki u Vatikanu žele usporiti nastojanja pape Franje usmjerene na provedbu finansijske reforme.

Pojedinosti o nepravilnostima koje je razotkrio, kako tvrdi, nije u mogućnosti otkriti zbog sporazuma o tajnosti podataka. Reuters nije uspio nezavisno potvrditi njegove optužbe, koje Vatikan čvrsto odbacuje.

Ostavka ili tužba

Zamjenik državnog sekretara Svete stolice, nadbiskup Giovanni Angelo Becciu, kazao je u intervjuu za Reuters da su Miloneove optužbe "lažne i neopravdane".

- Išao je protiv svih pravila i špijunirao privatne živote svojih nadređenih i zaposlenika, uključujući mene - rekao je Becciu, dodavši: - Da nije pristao da podnese ostavku, mi bismo ga tužili".

Čelnik vatikanske policije Domenico Giani rekao je za Reuters kako postoje "premoćni dokazi" protiv Milonea. Ni Becciu ni Giani nisu ponudili detaljnija objašnjenja svojih tvrdnji.

Milone je napustio Vatican dvije godine nakon što je uz veliku pompu imenovan kako bi se uvela veća transparentnost u povremeno nejasne finansije središnjice Rimokatoličke crkve.

U vrijeme podnošenja ostavke, s još tri godine do isteka ugovora, ni Vatikan ni Milone, bivši predsjednik uprave i izvršni direktor globalne računovodstvene kompanije Deloitte u Italiji, nisu dali nikakvo objašnjenje za njegov odazak. Vatikan je u saopćenju samo otkrio kako je riječ o "sporazumnoj odluci".

Milone, koji je prije radio i u Ujedinjenim narodima te automobilskom divu Fiatu, tvrdi da mu je Becciu ujutro 19. juna naredio da podnese ostavku. Rečeno mu je da se od njega traži da odstupi na osnovu sedmomjesečne istrage vatikanske policije.

- Činjenice koje su mi podastrijete u jutro 19. juna bile su lažne, fabricirane - istakao je Milone, dodavši: - Bio sam šokiran! Pojašnjenja nisu bila nikako vjerodostojno utemeljena".

Becciu i Giani ističu da je Miloneu bio ponuđen izbor: podnijeti ostavku ili se suočiti s javnom tužbom vatikanskih sudova.

- Na određeni način, štitili smo njegovu reputaciju - pojasnio je Becciu.

Milone kaže da su ga optužili za zloupotrebu sredstava jer je uposlio vanjsku firmu za provjeru sigurnosti računara u uredima u Vatikanu u kojima je radio s još 14 zaposlenika, uključujući dva svoja zamjenika.

Provala u računar

U dokumentu kojim vatikansko tužiteljstvo odobrava pretres ureda na dan njegove ostavke, koji su Miloneovi advokati pokazali novinarima, stoji kako je provodio istrage "jasno kršeći" statute svoje službe, te da se bez odobrenja bavio poslovima visokopozicioniranih članova Crkve.

Milone je kazao kako se to odnosi na njegovu istragu oko mogućeg sukoba interesa jednog talijanskog kardinala, čije ime nije htio otkriti. Njegova istraga nije ništa pronašla, ali Milone tvrdi kako je uvjeren da ga se kažnjava jer ju je uopće i pokrenuo.

Njegovi su problemi započeli 27. septembra 2015. kada je, kako kaže, posumnjao da je neko provalio u njegov računar. Kontaktirao je vanjsku firmu da provjeri nadzorne uređaje, koja je pak otkrila neautoriziran pristup u njegovo računalo.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi o kojoj je firmi riječ niti kakav je bio zaključak njezine istrage.

Becciu je kazao kako postoje dokazi da je vanjski ugovaratelj pomagao Miloneu u špijuniranju drugih.

Milone je ustvrdio da je, nakon 12 sati ispitivanja u vatikanskoj policiji, odlučio potpisati pismo ostavke kako bi "zaštitio svoju obitelj i reputaciju".

Na pitanje zbog čega je čekao tri mjeseca kako bi ispričao svoju stranu priče, rekao je da mu je trebalo vremena da razmisli "i pusti da se stvari slegnu".

Sredinom jula pismeno je sve objasnio i papi, ali mu ovaj nije odgovorio, rekao je.

Becciu je kazao da je papa znao za istragu i dokaze protiv Milonea prije nego što mu je rečeno da odstupi.