Ova informacija obradovala je ljubitelje narodnih veselja u cijeloj BiH koji će sigurno ove godine doći da uživaju na tradicionalnoj manifestaciji.

Vašar u Puračiću u istoimenom mjestu kod Lukavca se održava već 159 godina i predstavlja jedan od najstarijih događaja ove vrste u regionu. Mnogi ga zovu i "bosanski Oktoberfest". Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu muziku, velika ponuda slatkiša i halve, specijaliteti sa roštilja i ražnja, suhomesnati proizvodi, samo su mali dio onoga što posjetioce čeka u Puračiću.

Vašar u Puračiću ima dugu tradiciju. U Puračiću računaju da je godina početka ove tradicionalne manifestacije 1861. Tada vašar u Puračiću spominje srpski historičar Milenko Filipović kada je pisao o vašarima na Balkanu. On spominje da je 1861. godine održan vašar u Puračiću. No, događaj vjerovatno ima i dužu tradiciju. Kod jednog drugog autora tako se spominje 1721. godina, kada je Bosnom harala kuga, pa je tadašnji vezir zabranio dva vašara. Jedan u Tuzli, a drugi u Puračiću.