VEZANI TEKST - Nikšić na samitu Partije evropskih socijalista: Kriza s pandemijom u BiH iskorištena za obračun sa opozicijom

Požalio se Nikšić tokom obraćanja na Samitu partije evropskih socijalista posvećenom Zapadnom Balkanu zbog činjenice da su umanjeni iznosi u budžetima prvobitno namijenjeni za finansiranje političkih stranaka. Reduciranje ili ukidanje finansiranja političkih partija je prepoznao kao "početak konačnog obračuna sa opozicijom".

- Javna je tajna da je to udar na opoziciju posebno SDP, Našu stranku i Narod i pravdz, jer vladajući preko javnih preduzeća i svojih tajkuna osiguraju sebi stabilno finansiranje – zavapio je Nikšić kolegama iz Partije evropskih socijalista.

Iznos u Budžetu Federacije BiH namijenjen za transfere političkim strankama je, podsjetit ćemo, umanjen za 1,8 miliona KM, te će u ovoj godini u te svrhe biti utrošeno "samo" dva miliona KM.

VEZANI TEKST - Budžet FBiH: Manje novca za plaće i političke stranke, stotine miliona za oporavak privrede

Zbog ove činjenice su se zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH, ali i njihove kolege iz stranaka koje je Nikšić nabrojao kao one koje su na "posebnom udaru" zbog umanjenja sredstava, grčevito borile da se ne usvoji Prijedlog rebalansa budžeta FBiH za 2020. godinu.

Iznos novca prvobitno namijenjenog za finansiranje političkih stranaka je reduciran i na drugim nivoima vlasti, što će rezultirati i umanjenim budžetima stranaka u ovoj godini. Taj novac bit će utrošen na borbu protiv pandemije koronavirusa i saniranje njenih negativnih posljedica.

Zanimljivo je da zvaničnici SDP-a u javnim istupima kritiziraju vlast zbog, kako tvrde, nedovoljne podrške privrednicima u BiH. Istovremeno se, sudeći prema Nikšićevom istupu, protive mogućnosti da se privrednicima i zdravstvu pomogne novcem namijenjenim finansiranju političkih stranaka.

Prema zvaničnicim podacima, SDP je u periodu od 2004. do 2016. godine iz budžeta dobio više od 34 miliona KM. Uprkos izdvajanjima javnog novca za tu stranku, ali i činjenicu da je Vlada FBiH godinama plaćala više od 40.000 KM mjesečno za zakup prostorija u Alipašinoj ulici, ta se stranka nalazi u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, te duguje novac za porez i plaće uposlenika.