open-navfaktor-logo
search
Okupljanje u Tarčinu
Vanredni sastanak vlasti Kantona Sarajevo u luksuznom resortu: Pokušava se sačuvati većina
Sastanku su prisustvovali kantonalni ministri i većina zastupnika iz vladajuće većine, koja je već danas bila u "krnjem sastavu" u odnosu na onu koja je svojim glasovima izabrala novi saziv Vlade Kantona Sarajevo
21.05.2019. u 17:05
get url
text

Zvaničnici vladajuće većine u Kantonu Sarajevo od jutarnjih sati u Tarčinu održavaju vanredni sastanak. Svrha održavanja višesatnog sastanka bila je pokušaj očuvanja aktuelne većine u Skupštini Kantona Sarajevo. Za mjesto sastanka odabran je luksuzni Tarčin Forest Resort, mirno i nadasve udobno mjesto, daleko od znatiželjnih pogleda.

{$galerijaFotografija}

Sastanku su prisustvovali kantonalni ministri i većina zastupnika iz vladajuće većine, koja je već danas bila u "krnjem sastavu" u odnosu na onu koja je svojim glasovima izabrala novi saziv Vlade Kantona Sarajevo. U ime Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) je prisustvovao predsjednik te stranke Ibrahim Hadžibajrić, iako on ne obnaša niti jednu funkciju na nivou Kantona Sarajevo. S druge strane, donedavni zastupnik te stranke Fahrudin Pecikoza nije želio prisustvovati ovom sastanku.

- Dobio sam poziv, ali se nisam odazvao. Ne smatram se dijelom vladajuće većine – kazao je Pecikoza za Faktor.

S obzirom da se radilo o vanrednom sastanku, pojedini akteri nisu mogli odložiti ranije preuzete obaveze, poput ministra unutrašnjih poslova Admira Katice (Narod i pravda), koji je napustio sastanak zbog prisustva konferenciji za medije povodom muzičkog festivala "Live stage". Po okončanju konferencije, vratio se svojim stranačkim obavezama.

Zbog konferencije za medije, Katica je nakratko došao u Sarajevo FOTO: FENA

Predstavnici Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a su, saznajemo od aktera sastanka, pokušali osigurati "privrženost" zastupnika Demokratske fronte i SBB-a, stranaka koje su u međuvremenu potpisale sporazum o saradnji sa SDA, što je aktueliziralo mogućnost rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo i skupštinskog rukovodstva.

Podsjećanja radi, još ranije se Narod i pravda "odrekla" pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u korist SBB-a, kako ta stranka ne bi izašla iz postojeće vladajuće većine. Zanimljivi su i poprilično indikativni bili komentari zvaničnika Naroda i pravde i Naše stranke nakon što je Predsjedništvo SBB-a donijelo odluku o formiranju federalne i državne vlasti sa SDA, koji su listom iskazivali "oduševljenje" zbog tog postupka, a šefa SBB-a Fahrudina Radončića su obasipali komplimentima.

2019_0521_12320900.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.