navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tango prvaci

Valentina i Vedran: Italijani i Francuzi gledali su nam u leđa, bili smo ponosni

U martu su osvojili titulu prvaka Evrope, također u tangu, dok su u salsi bili treći

Objavljeno: 08.11.2018. u 21:42
get url
text
Valentina i Vedran: Najbolji među 1000 plesača
Valentina i Vedran: Najbolji među 1000 plesača

Valentina Vavra i Vedran Marčeta iz Plesnog kluba "Aster" iz Sarajeva, svjetski su prvaci u argentinskom tangu!

Dvojac se okitio zlatom na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u blizini Varšave u Poljskoj, na kojem je nastupilo više od 1.000 plesača.
Vedran i Valentina osvojili su prvo mjesto u sve četiri discipline argentinskog tanga, a u kategoriji salse bili su četvrti u konkurenciji 45 parova.

- Kada se trudite, radite i imate cilj, onda titula dođe kao šlag na tortu. Jer, nije to baš palo sa neba. Znamo šta smo prošli i koliko truda smo uložili da bi bili svjetski prvaci. Samo takmičenje prelijepo je iskustvo. Intoniranje himne, pa vijorenje naše zastave, probudilo je u nama veliki ponos, jer na ovakvim takmičenjima uglavnom pobjeđuju Italijani ili Francuzi, odnosno neke velike države - kazali su nam Valentina i Vedran.

Partneri na plesnom podiju četiri su godine, a saradnju su počeli kao trener i učenica.

- Ja sam iz Travnika, gdje nema mnogo plesnih škola, pa tako ni onih koje te mogu dići na neki veći nivo. Drugačije je i teže u manjem gradu. Počela sam u plesnom studiju "Maja", a onda sam sa 13 godina prešla u "Romantic", gdje sam počela plesati tango i salsu. Tako sam upoznala Vedrana. Postao je moj trener, ali, on je to i danas, iako smo i partneri. Dolazila sam kod njega na privatne časove, ali tek kada sam se doselila u Sarajevo počeli smo sa pravim treninzima - ispričala nam je Valentina i napomenula da je imala sreću što je učila od najboljeg.

A Vedran zaista to i jeste. U plesne vode uplovio je početkom 90-tih, da bi već 1994. godine postao državni prvak. A onda nagrade i priznanja nisu prestale stizati. Prije nekoliko godina okitio se i titulom svjetskog prvaka u salsi, s bivšom partnericom.

- Plešem 27 godina, a 20 se takmičim. U tom periodu imao sam nekoliko partnerica. Ali, znao sam i prekidati sa plesom zbog drugih obaveza, no uvijek sam se vraćao, sve dok se 2006. nisam odlučio profesionalno baviti plesom. Naravno, nije bilo lahko. U to vrijeme nije se moglo živjeti samo od plesa, pa sam radio i neke druge poslove paralelno. A onda, nakon nekoliko godina predanog rada i dizanja plesne kulture u gradu, sve je došlo na svoje. Prije "Astera" imao sam plesni klub "Romantic". Šta god da radimo u životu, ako to volimo i konstantno učimo, moramo uspjeti. To je moje mišljenje, a pokazao sam i na djelima - istakao je Vedran.

Sa Valentinom u martu je osvojio i tutulu prvaka Evrope, također u tangu, dok su u salsi bili treći.

- Nakon manje od četiri godine zajedničkog rada, vidio sam da smo spremni za takmičenja, da bi mogli osvojiti nagrade. I već na prvim takmičenjima ostvarili smo rezultate. To je ogroman uspjeh, s obzirom da se i tango smatra najsloženijom vrstom plesa. Tehnički je jako zahtjevan. Kompleksan je, izazovan i beskonačan. Nama plesačima najveći je izazov. A osim fizičke spreme i talenta, koje plesači moraju imati da bi plesali tango, jako je bitan i osjećaj za ritam, za muziku. Jer, iz tanga puno dolazi iznutra, a partneri na podiju moraju djelovati kao da su jedno - podcrtava Vedran.

Nažalost, njihovi uspjesi prošli su nezapaženo, podršku nisu dobili, a ni čestitku.

- Ples je sport i umjetnost koji u našem društvu još uvijek nije mainstrem kao što je fudbal. Ljudi ne shvataju da je nama potrebno jako puno ulaganja, truda i odricanja da bi postigli rezultate, pa možda čak i više nego fudbalerima, s obzirom na našu poziciju. Lijepo bi bilo da su nas barem pozvali na kafu, ipak smo nastupali pod zastavom BiH – govori Vedran.

Pred njim i Valentinom novi su izazovi. U martu naredne godine čeka ih Evropsko prvenstvo u tangu i salsi. A dok se budu pripremali, paralelno će, kako kažu, "nastaviti skidati okove manje vrijednosti djeci koju podučavaju".

- Naša djeca imaju kompleks manje vrijednosti, jer, zaista nam konstantno govore, "ne možemo mi ništa pored Amerikanaca, Nijemaca, Italijana…" Mi ih svojim primjerom učimo da mogu biti najbolji na svijetu, iako je, istina, teško biti u vrhu ako si iz Bosne, jer, moraš biti bolji od ostalih najmanje pet puta. Ali, nije nemoguće - zaključili su naši sagovornici.