Pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelske napade na grad Jenin, nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju. No, tamo je proglašena mrtvom, navelo je ministarstvo.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Jazeerina Nida Ibrahim.

- Ono što zasad znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njenu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, tačnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu - rekla je Ibrahim iz palestinskog grada Ramallaha.

Govoreći u suzama, Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila "veoma poštovana novinarka" koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine. Izraelska vojska nije odmah komentirala događaj, prenosi Al Jazeera.

Prema ministarstvu, stradao je još jedan palestinski novinar, kojeg je pogodio metak u leđa. Radi se o Aliju Samoudiju, koji radi za novine Quds iz Jerusalema, ali on je u stabilnom stanju.

Mnogi u Palestini i u inostranstvu na društvenim mrežama su izrazili šok i nevjericu zbog ubistva Abu Akleh.

- Izraelske okupacione snage usmrtile su našu voljenu novinarku Shireen Abu Akleh dok je pratila njihovu brutalnost u Jeninu ovog jutra. Shireen je bila najistaknutija palestinska novinarka i bliska prijateljica”, napisao je Husam Zomlot, palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu.

VEZANI TEKST - U intervenciji izraelske vojske ranjeno osam Palestinaca

Oni koji su je poznavali opisuju je kao hrabru, ljubaznu i kao "glas Palestinaca".

- Shireen je bila hrabra, ljubazna i novinarka s visokim integritetom uz koju smo ja i milioni Palestinaca odrastali - napisao je Fadi Quran, aktivista iz grupe Avaaz.

Salem Barahmeh, palestinski aktivist, napisao je:

- U nevjerici sam. Odrasli smo uz njene izvještaje o drugoj intifadi. Bila je naš glas. Počivaj u snazi i miru. Novi dan, nova tragedija.