open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
UŽIVO-Komemoracija u Potočarima: Klanjana dženaza, ukopane 33 žrtve
U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica danas se klanja dženaza za 33 žrtve genocida
11.07.2019. u 10:22
get url
text

Specijalni program BHRT-a možete gledati uživo na videu ispod:

13.44 - Klanjanjem dženaze i prenošenjem tabuta do mezara, nakon čega je počeo ukop 33 žrtve, završen je zvanični dio komemoracije. 

13.33 - Počelo je nošenje tabuta prema kaburima. Dok vjernici nose tabute do mjesta ukopa glasno se čitaju imena svih žrtava koje se danas ukopavaju.

{$galerijaFotografija}

13.26 - Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu.

 Izrekao je Potočarsku dovu:

Zato smo danas ovdje da se zna,

Da je istina naša snaga,
Da je pravda naša sudbina,
Da je ljubav naša nada,
Da je mir naša poruka,
Da je Bosna naša domovina,
Da je Srebrenica zvijezda,
Koja budi savjest,
Onih koji dadoše mač,
Nasilniku da ubije,
Nevina čovjeka,
Koji je kroz plač govorio:
“Stvoritelju moj kome me povjeravaš?
Strancu koji ima dušu, ali ništa ne zna
Ili komšiji koje sve zna, ali dušu nema?”

Allahu Milostivi

Podari majkama Srebrenice sabur,
Prijateljima našim volju i snagu
Da nasilnicima oduzmu mač,
Jer plač nevinog djeteta,
Je grijeh kojeg ne može podnijet
Plemenita savjest čovječanstva.

Allahu Svemogući,

Ako pogriješimo,
Podari nam snagu Ademovog (a.s.) pokajanja.

Ako nas zamrači krivovjerje,
Osvjetli nam put Ibrahimovim (a.s.) pravovjerjem.

Ako nas zadesi nesreća,
Pouči nas Nuhovoj (a.s.) lađi spasa.

Ako nas uhvati strah od silnika,
Osposobi nas Musaovom (a.s.) hrabročću.

Ako nam se ponudi mržnja,
Spasi nas Isaovom (a.s.) ljubavlju.

Ako budemo protjerani iz domova naših,
Osnaži nas Muhamedovom (a.s.) željom za povratkom domovima našim.

Bože Svemogući,

Ujedini naša srca u vjeri i ljubavi,
Učvrsti korake naše u istini i pravdi,
Osnaži volju našu u bratsvu i slozi,
Udruži misli naše u domu i domovini.

Molimo Te, Bože,

Da tuga bude nada,
Da zločincima kazna bude pravda,
Da majčina suza bude molitva,
Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

13.19 - Mehmed ef. Delić uči sallu, čime se označava početak dženaze namaza. 

12.58 - Sada će biti klanjani podne i ikindija namaz, nakon čega će biti klanjana i dženaza za 33 žrtve genocida koje će danas biti ukopane.  Ikindiju i podne namaz predvodio je bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić. 

12.53 - U Potočarima se trenutno intonira "Srebrenički inferno"

12.52 - U toku je učenje ilahije "Šehidi". Ona se uči svake godine u sklopu vjerskog dijela programa obilježavanja genocida u Srebrenici. 

12.44 - Glumac  Irfan Kasumović govori odlomak iz romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

VEZANI TEKSTPročitajte odlomak iz romana "Derviš i smrt" koji se svake godine kazuje u Potočarima

{$galerijaFotografija}

12.38 - Tabuti žrtava genocida prekriveni su zastavom s ljiljanima pod kojom je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata kao nezavisna država.

Porodice žrtava sve vrijeme su uz tabute.

{$galerijaFotografija}

12.20 - Počeo je vjerski dio programa. U toku je učenje Jasina i polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. 

12.09 - Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, se obratio na komemoraciji. Između ostalog, on je apelovao da svi koji znaju gdje su grobnice kažu istinu i olakšaju porodicama. 

-Što se nas tiče, mi svoj put znamo. Istrajavat ćemo na pravdi sve dok i posljednji zločinac ne bude kažnjen. I čuvaćemo istinu. Niko i ničim neće moći nadvladati tu istinu. Jer, osim što je zapisana u sudskim presudama, što predstavlja historijske fakte, ta istina je duboko urezana u našu kolektivnu svijest - rekao je Džaferović.

VEZANI TEKSTDžaferović: Apelujem komšijama, otkrijte mjesta grobnica, olakšajte bol nama, a sebi savjest

12.07 - "Ja sam greška vojnika vojske RS-a. Kada su kontrolisali jesu li sve pobili, mene su preskočili", rekao je tokom obraćanja na komemoraciji Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje u julu 1995. godine.

VEZANI TEKST - "Imali smo samo jedno pravo, pravo da budemo ubijeni"

Nedžad Avdić

11.45 - Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, obratio se na komemoraciji. Veći dio svoga govora posvetio je upozorenju da se genocid ne smije negirati te je kazao da je podsjećanje na odluke sudova njegova profesionalna i lična obaveza.

- Prije dvije godine obratio sam vam se kao posljednji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Prošle godine nisam bio tu, ali sam bio sa vama u mislima. Danas vam se obraćam kao predsjednik Rezidualnog mehanizma. Haški tribunal i institucija koja je naslijedila Rezidulani mehanizam već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu. Zahvaljujući njihovom radu i presudama, nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt, jednako kako se promijenila i situacija u BiH. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine počinjene tokom sukoba početkom 90-ih godina su izvedeni pred lice pravde. Utvrđene su sveobuhvatne historijske evidencije dešavanja, a oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop. Ovakva obilježavanja su potvrda odlučnosti Vijeća sigurnosti EU-a koja je 1993. godine uspostavila Haški tribunal i Rezidualni mehanizam 2012. Odlučnosti da osiguraju pravdu žrtvama i njihovim porodicama i ovom regionu. Danas godinu i po poslije kada se osvrnem, ponosan sam da je tribunal učinio sve što je u njegovoj moći jednako što će i Rezidualni mehanizam nastaviti da radi kako bi osigurao pravdu za sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Što se tiče događaja koji danas obilježavamo, presude haškog tribunala su bile prve koje su utvrdile da djela počinjena na ovom području predstavljaju genocid. Utvrđeno je van svake razumne sumnje da je genocid pažljivo planiran, jednako tako je utvrđeno da je sistematski i brutalno provođen u samo nekoliko dana i njegov rezultat je više od 8 hiljada muškaraca i dječaka muslimana koji su ubijeni. Njihova tijela su bačena u masovne grobnice, a potom ekshumirana i prebačena u sekundarne i tercijarne grobnice. Najviša pravosudna instanca u svijetu Međunarodni sud pravde također je utvrdio da su dešavanja u Srebrenici također čin genocida. Nedavno u martu ove godine mehanizam je donio još jednu presudu kojom je potvrđeno da je genocid počinjen. Žrtve i porodice i njihovi voljeni su oni koji trpe posljedice i užase tih dešavanja – kazao je, između ostalog, Agius.

11.22 - Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, istakao je da su danas u Potočarima, u dolini bijelih nišana, primjereni samo molitve i šutnja.

- Danas od 8.372 žrtve genocida smiraj nalaze 33 žrtve. Nama ostaje u amanet da tragamo za još više hiljada žrtava ubijenih. Želimo ih pronaći i ovom prilikom pozivamo komšije da nam pomognu u otkrivanju istine. Pozivamo komšije da se uzdignu iznad zacrtanih stereotipa i pokažu ljudskost i veličinu. Moram vas podsjetiti na presude Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid. Sada sjedite u hali koja je služila kao sabirni centar i logor hiljada Bošnjaka, mnogi su ovdje i ubijeni. kada sve ovo čujete pitate se ima li nade za Srebrenicu. Odgovorit ću u ime onih koji su preživjeli, koji su uspjeli da se probiju do Tuzle, u ime onih koji su sahranili svoje najmilije. Srebrenica i Podrinje su naši, pružamo ruku mira našim komšijama, našim sugrađanima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo je mjesto gdje se ljudi uče kako se boriti između dobra i zla. Naš izbor je put dobra, naš izbor mora biti put mudrosti i hrabrosti. Želimo da se iza tamnih oblaka ugledamo svjetlost sretnije budućnost. Svjetlo dolazi iz Prve osnovne škole Srebrenica, gdje su dvije trećine od 427 učenika djeca povratnika. Iako je svijetli primjer nažalost moramo ukazati na diskriminaiju i tražiti da se djeci omogući da uče Bosanski jezik i nacionalne grupe predmeta. Ta djeca su naša obaveza i naš amanet. Želimo da se u Srebrenici i Podrinju rađaju naša djeca koja će biti pošteni ljudi. Podržavamo inicijativu našeg Emira Hadžihafizbegovića koji ovih dana priprema pozorišni komad sa našom djecom - kazao je između ostalog Fejzić.

11.16- Učenjem Fatihe i minutom šutnje odana je počast žrtvama na početku komemoracije. 

11.12 - Intoniranjem Himne Bosne i Hercegovine počela je komemoracijama žrtvama genocida u Srebrenici i zvanično obilježavanje 24. godišnice genocida.

{$galerijaFotografija}

11.00 - Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, uoči komemoracije i dženaze za 33 žrtve genocida u Memorijalnom centru u Potočarima dao je izjavu novinarima: Izetbegović iz Potočara: Negiranje genocida ušlo je u perverznu fazu - fazu slavljenja

{$galerijaFotografija}

10.58 - Brojne poznate ličnosti odale su počast nevino nastradalim žrtvama. Među njima su i naši sportisti, najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Neka im je vječni rahmet: Zmajevi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

10.52- Porodice u ovim momentima se opraštaju od svojih najmilijih. Tabuti su otkriveni na musali i to su posljednji momenti koje porodice provode pored posmrtnih ostataka najmilijih.

FOTO: KEMAL SOFTIĆ

10.47 - U Potočare su do ovih trenutaka stigli brojni zvaničnici.  Stigao je Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Stigli su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH, Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik...

{$galerijaFotografija}

-Moja poruka: nikada ponovo, ovo se ponovo ne smije desiti, a oni koje ne zanimaju patnje žrtava i porodica i dalje negiraju ono što je Tribunal utvrdio, moraju stati sa tim. Oni i dalje dijele ovu državu i sigurno je to bolno za žrtve i za preživjele i za njihove porodice, a to ne pomaže ni pomirenju ni miru - rekao je Agius za N1.

O negiranju genocida je rekao: Prije nekoliko dana, čuli smo snažnu izjave EU o poricanju i glorifikaciji zločinaca. Isto to mislim, čak imam i veću odgovornost u svojoj funkciji. Bio sam predjsednik MKSJ, a sada sam predsjednik Mehanizma koji nastavlja rad. Ja moram braniti presude koje su donesene u okviru institucija. Za mene je to velika odgovornost i moram je braniti. To su jedine ovlaštene institucije koje mogu dati dokaze za ono što se desilo u 1995., a to je genocid".

10.43- Haški tribunal i sudovi u regionu su do sada za zločine počinjene u Srebrenici osudili ukupno 47 osoba – na više od 700 godina i četiri doživotne kazne zatvora – a u martu ove godine izrečena je i pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, za koju postupajući tužilac u tom predmetu Alan Tieger tvrdi da predstavlja "pobjedu pravde".

Za genocid u Srebrenici je u proteklih godinu dana u Haagu osuđen Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS), dok je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen Ostoja Stanišić, bivši vojni komandant u Petkovcima kod Zvornika.

VEZANI TEKST - Ukupno je do sada 47 osuđenih: Od prošlog 11. jula pet presuda i jedna optužnica za Srebrenicu

10.38 - Mirela Bektić, sahranit će danas oca Mevlida Bektića.

-Nakon 24 godine dočekali smo dan da sahrane samo dio njega, pronađena samo glava na lokaciji Kameničko brdo. Napokon ćemo ga sahraniti. Sve o čemu se priča jeste ko je počinio zločin, ali koliko je trajao naš život u neizvjesnosti? Mene je mučilo samo jedno pitanje: zašto se to sve desilo? Moj otac je imao 33 godine kada je ubijen. Ja sam imala šest godina. Brat se tek rodio.Sestra je imala dvije godine. Majka je ostala sama - kaže Mirela koja sada živi u Tuli.

10.29 - Nijedno tijelo, koje će danas, nakon 24 godine naći smiraj u mezarju Memorijalnog centra, nije kompletno. U nekim slučajevima radi se samo o nekoliko kostiju. 

Emza Fazlić

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić podsjetila je u izjavi za AA da će danas u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima biti ukopane 33 žrtve. 

-Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Osman Cvrk. Imao je samo 16 godina kada je ubijen. Najstarija je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine. Zajedno sa njom bit će ukopan i njen sin Rešid-pojasnila je Fazlić.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

-U sva 33 slučaja radi se o nekompletnim posmrtnim ostacima. U nekim slučajevima riječ je samo o nekoliko kostiju ali porodice su se ipak odlučile na ukop. Međutim, svake godine poslije dženaze se rade reekshumacije i dodaju se posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni-pojasnila je Fazlić.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

-Do sada su u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine- istakla je Fazlić.

Posmrtni ostaci žrtava genocida, naglasila je, pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

-Od ovog broja, 84 su masovne grobnice, 41 je primarna, a 39 sekundarnih- pojasnila je Fazlić za AA. 

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine. 

10.25 - Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručili su povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je zajednička dužnost svih sjećati se 11.jula, kao jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji

VEZANI TEKSTMogherini i Hahn: Tragedija Srebrenice nas još proganja

10.19 -  Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine, koji je u momentu ubistva imao 16 godina.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i jedina je žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

VEZANI TEKST - Fadil Cvrk, rođak najstarije i najmlađe žrtve koje će biti ukopane: "Samo srce i duša znaju koliko je teško"

10.17- U Potočare od ranog jutra pristižu porodice srebreničkih žrtava kao i brojni posjetitelji koji će prisutvovati dženazi i odati počast ubijenima u genocidu. 

10.15 - U Memorijalnom centru Potočari danas se klanja dženaza i bit će obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida, kojeg su u Srebrenici počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS-a u periodu od 11. do 13. jula 1995. godine.

{$galerijaFotografija}

U 11 sati u Fabrici akumulatora bit će upriličena komemoracija, nakon čega će u 12 sati na Memorijalnom kamenu biti položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama.

U Memorijalnom centru Potočari slijedi vjerski dio programa, čitanje odlomaka iz romana "Derviš i smrt", učenje ilahije "Šehidi" i izvedba Srebreničkog inferna.

Nakon podne-namaza, bit će klanjana dženaza koju će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, i proučena dova šehidima, žrtvama genocida.

U 13.35 sati tabuti sa posmrtnim ostacima 33 Srebreničana bit će preneseni od musale do mezarja. Nošenje tabuta sa ruke na ruku, bit će praćeno čitanjem imena žrtava koje će danas biti ukopane.

Žrtve koje će danas biti ukopane:

Bektić (Redžo) Mevlid (1962)

Bajraktarević (Osman) Nedžad (1975)

Salkić (Alija) Bajro (1957)

Husić (Husein) Muradif (1949)

Purković (Ahmet) Šemso (1952)

Isaković (Muhizin) Kasim (1973)

Isaković (Muhizin) Asim (1975)

Avdić (Hasan) Šemso (1964)

Suljić (Nazif) Adil (1952)

Cvrk (Osman) Rešid (1940)

Cvrk (Arif) Šaha (1913)

Gabeljić (Jusuf) Fadil (1974)

Memić (Hasan) Sidik (1960)

Tihić (Šukrija) Vekaz (1975)

Tahić (Hamed) Enver (1976)

Meholjić (Hakija) Husejn (1929)

Salkić (Fadil) Sabahudin (1972)

Mehmedović (Džemail) Mali (1959)

Suljić (Salko) Sabit (1974)

Mehmedović (Suljo) Ismet (1937)

Hirkić (Bajro) Behadil (1973)

Nukić (Haso) Esad (1977)

Jašarević (Halid) Ahmet (1950)

Mujić (Ramo) Zijo (1968)

Mujić (Ramo) Fahrudin (1970)

Tabaković (Zajko) Hajro (1938)

Ahmić (Ismet) Omer (1973)

Cvrk (Behaija) Osman (1979)

Pilav (Rasim) Zaim (1946)

Pilav (Zaim) Fuad (1976)

Šaranović (Ševkija) Sadik (1969)

Tabaković (Nurija) Smail (1964)

Tihić (Mustafa) Hamed (1928)

Potočari porodice dolaze 11.07.2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.