open-navfaktor-logo
search
Priprema zimnice
Uz ovaj trik brzo ćete ukloniti kožicu sa pečenih paprika
Sezona pripreme zimnice uveliko je počela.
15.09.2022. u 22:01
get url
text

Za početnike koji prvi put pripremaju ajvar ili druga jela od paprike, skidanje kožice može biti prava noćna mora.

Ali uz sljedeći mali trik taj će dio posla postati lagan.

Tajna je u tome da pečene paprike odmah nakon što ih izvadite iz rerne ili skinete sa roštilja, treba pokriti ili vezati u najlonsku kesu.

Možete ih ubaciti u duboku posudu i prekriti plastičnom folijom ili staviti u lonac, pa prekriti poklopcem. Isti je rezultat i ako ih zatvorite u plastičnu kutiju za hranu.

Paprike će ispustiti višak tečnosti i pare što omekšava kožicu i omogućava vam da je ogulite bez muke.

Možete ih guliti prstima ili papirnom salvetom ako se brinete da će vam na koži ostati mrlje. Ako želite zadržati aromu dima, paprike gulite u posudi u koju ste sipali vodu.

Paprike ne treba držati poklopljene dugo nego tek toliko da se prohlade, dovoljno da ih možete držati u ruci, a da se ne opečete.

Prosječno je to oko 15 minuta za manje količine, odnosno oko pola sata za nešto veći broj paprika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.