Usvojena Strategija proširenja na zapadni Balkan: "Naredni mjeseci prekretnica u historiji EU-a"

objavljeno: 06.02.2018. u 15:00

Evropska komisija je usvojila Strategiju proširenja Evropske unije (EU) na zapadni Balkan, a nakon usvajanja su se javnosti obratili visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Mogherini je tokom svog obraćanja naglasila opredijeljenost EU-a ka evropskoj budućnosti zemalja zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan je geografski dio Evrope, dijeli istu historiju kao članice EU-a i isto nasliješe, interese. Naša je poruka da ćemo dijeliti i zajedničku budućnost u okviru EU-a – kazala je Mogherini.

Ova Strategija, naglasila je, potvrđuje nepoljuljanu evropsku perspektivu za svih šest država zapadnog Balkana koje žele postati članice EU-a.

- Mi vidimo reforme koje su u toku, sa jednim snažnim opredjeljenjem koje nama govori da su narodi i njihovi lideri donijeli izbor da svoje zemlje odvedu u članstvo u EU-u u skladu sa svojom dinamikom i svojim planovima – izjavila je Mogherini.

Ona je kazala da 2025. godina, koja se spominje u Strategiji, rok nije krajnji rok za pristupanje, a Strategijom je otvoren put za nove aktivnosti i nove zaključke Evropske komisije koji se odnose na zemlje zapadnog Balkana.

- Narednih mjeseci će biti itekako intezivni i bit će prekretnica koja će biti upamćena u historiji EU-a. Ovdje se donosi izbor o budućnosti EU-a. Ono što Strategija ističe je da ćemo u budućnosti potencijalno imati nove članice i nadam se da će nas biti više nego danas. Iskazujemo odlučnost i spremnost, a isto očekujemo od naših partnera u regiji – kazala je Mogherini.

Ključni su, ponovila je, naredni mjeseci u godini, a njen stav dijeli i komesar Hahn, koji je istaknuo da usaglašavanje Strategije nije bio jednostavan posao.

- Više puta smo ponavljali da svi u regionu trebaju imati interes da rade na evropskoj perspektivi te da se međusobno pomažu na tom putu. Godine i datumi u Strategiji su samo indikativni okvirni datumi, kada bi jedna ili druga zemlja mogle postati članice i ti su rokovi ambiciozni, ali mogući – poručio je Hahn.

Uvjeti za članstvo se, naglašava Hahn, moraju ispuniti i EU neće prihvatiti niti jednu zemlju koja ne riješi probleme.

- Ne govorim o ublažavanju uvjeta, ali ovakvi okviri mogu imati pozitivan utjecaj. Veliki broj građana je zagovornik pristupanja EU-u i to može i njima pomoći. Ili ćemo izvoziti stabilnost, ili ćemo uvoziti nestabilnost – kazao je Hahn.

Da bi napredak bio ostvaren, Evropska komisija je podržala partnere razradom šest osnovnih inicijativa, a to su vladavina prava, sigurnost, socio-ekonomski razvojm, povezivanje, digitalno povezivanje te pomirenje i dobrosusjedski odnosi.

- Sve te inicijative su pretočene u 57 koraka koji bi se trebali poduzeti u narednom periodu – pojašnjava Hahn.

Aranžman za investicije u zapadni Balkan će biti otvoren usvajanjem ove Strategije, a njome su ujedno, ističe Hahn, biti postavljen novi temelji evropskom putu zemalja zapadnog Balkana.

- U Evropi je malo došlo do zamora u proširenju pa i mi moramo sa svoje strane pojašnjavati građanima koji je interes u proširenju – izjavio je komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Mogherini je podsjetila da su u ovoj regiji prije samo 20 godina vođeni ratovi, a kao postojeće ekstremne izazove sa kojima se suočavamo je izdvojila radikalizaciju i povratak boraca sa stranih ratišta.

- Važno je zapamtiti da svi živimo na istom kontinentu. Zapadni Balkan je već u Evropi i mi sa zapadnim Balkanom dijelimo interes da se zajednički bavimo i sa problemima i sa prilikama. Naš je zajednički interes da EU-u priključimo i zemlje zapadnog Balkana. Nadam se da nećemo iznevjeriti nade koje bi rezultirale novim sukobima. Ovo je prilika da stabiliziramo regiju - izjavila je Mogherini.