Četvrtak, 26.11.2020.
h

Usvojena inicijativa: Bolovanje uz punu plaću roditeljima djece oboljele od malignih bolesti

Zastupnički dom Federalnog parlamenta skoro jednoglasno podržao je ove sedmice inicijativu da se jednom od roditelja djece oboljele od malignih bolesti isplaćuje puna plaća u vrijeme dok se nalazi na bolovanju, tokom dijagnostike i aktivnog liječenja djeteta.

Ovo bi se odnosilo na porodice gdje su oba roditelja zaposlena, a samo jedno od njih, koje je pratilac djeteta, moglo bi koristiti ovu pogodnost.

Predlagač inicijative, zastupnica SBB-a Anela Šestić Begović, u obrazloženju je navela da se broj djece oboljele od malignih bolesti na godišnjem nivou kreće između 50 i 60 na području cijele Federacije BiH, a u desetak ovih porodica rade oba roditelja, pa je neophodno da jedan od njih boravi sa djetetom u bolnici, da ga vodi na kontrole i terapije.

Inicijativa da se odnosi na izmjenu i dopunu člana 47. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Trenutno je situacija takva da punu plaću primaju osiguranici za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porođajem, te za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe. Visinu naknade plaće i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje na teret kantonalnog zavoda osiguranja utvrđuje upravni odbor zavoda.

Šestić Begović je sličnu inicijativu podnosila i ranije, s tim da je tada tražila izmjene Zakona o radu, ali je Vlada FBiH ocijenila neprihvatljivom.

- Meni je bilo logično da se reguliše pravima iz radnog odnosa i da razliku do pune plaće nadoknađuju poslodavci. Međutim, Vlada se očitovala da to ne treba ići iz radnog odnosa nego da, zato što je bolovanje, treba ići iz zavoda za zdravstvenu zaštitu – objašnjava za Faktor.

Smatra da ovo pitanje treba riješiti na federalnom nivou, koji bi onda direktive spuštao na niže nivoe.

Nakon usvajanja u Parlamentu, ova inicijativa opet će biti upućena Vladi Federacije BiH, a Šestić Begović kaže da neće odustati i u slučaju ponovnog negativnog odgovora.

U Federalnom ministarstvu zdravstva predloženu inicijativu smatraju opravdanom, kazao nam je stručni savjetnik za odnose s javnošću u ovom ministarstvu Zlatan Peršić.

Aktuelnim Zakonom o zdravstvenom osiguranju predviđena je mogućnost ostvarivanja prava na bolovanje jednog roditelja ili staratelja djece oboljele od malignih bolesti tokom dijagnostike i aktivnog liječenja. Njihova plaća umanjena je za vrijeme bolovanja i iznosi minimalno 80 posto osnovice, a u isto vrijeme izloženi su dodatnim finansijskim troškovima. Zato je potrebno donijeti nove propise kojima će biti omogućeno da primaju plaću u punom iznosu.

- S tim u vezi, predmetna inicijativa će biti ugrađena u pravna rješenja novih propisa o zdravstvenom osiguranju, koji su u fazi izrade, zajedno u konsultacijama sa nadležnim organima kantona za oblast zdravstva – rekao nam je Peršić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh