open-navfaktor-logo
search
Šestorka pa Trojka
Ustavni sud FBiH imao dosta posla u KS: Vlast u KS usvajala neustavne odluke i zakone
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo jer, kako se navodi, nije u skladu sa Ustavom FBiH jer, kako se navodi u presudi, postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.
07.04.2022. u 22:25
get url
text

VEZANI TEKST - Ministrica Brčić: Imenovanje Vlade KS nije pod upitnikom, osporen postupak, a ne sadržaj Zakona

Dato je Skupštini KS šest mjeseci da otkloni razloge neustavnosti.

Predsjednik Kluba SDA Mahir Dević istakao je da najnovija odluka Ustavnog suda nagovještava ozbiljne i krupne posljedice po aktuelnu Vladu KS i način na koji ona funkcionira.

- Ovo je novi šamar Fortinoj Vladi kojom iz sjene upravlja Elmedin Konaković. U nekoliko navrata smo upozoravali da ovakav način donošenja zakona nije u skladu s Poslovnikom i procedurama, na šta su Konaković i njegovi poslušnici uzvraćali podsmijehom. Vrijeme je da se suoče s posljedicama. Da presuda ne sadrži prijelazno rješenje, ova Vlada ne bi postojala, bila bi ugašena. Ne bi postojali uvjeti da se donesu novi zakoni i otklone razlozi neustavnosti. Dakle, ova Vlada je neustavna i ona je nužno zlo - rekao je Dević.

VEZANI TEKST - Brčić pisala, Konaković tumačio: Kako je vlast u KS usvajala neustavne zakone i odluke

Više puta su zastupnici SDA u Skupštini KS upozoravali da se taj zakon ne može donijeti na takav način i da podliježe provjeru ustavnosti.

Još u martu je Ustavni sud FBiH donio odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan. 

Podsjećamo, riječ je o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga. Većina u Skupštini KS je Zakon izglasala 17. decembra, kad im se jako žurilo, pa je on stupio na snagu već 18. decembra. Vlada na čelu s Fortom imenovana je 5. januara 2021.

Utvrđuje se da Zakon, navodi se u tadašnjoj odluci Ustavnog suda FBiH, nije saglasan sa Ustavom Federacije BiH jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

Vlada KS je formirana sa dva ministarstva koja se tiču obrazovanja umjesto jednog do tada. Tako KS sada ima Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

VEZANI TEKST - Hoće li Vlada KS ponovo prekršiti zakone i dobiti još jednu presudu Ustavnog suda

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako se nekada zvalo, spojeno je sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture, a sada je to Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

I u prvom dijelu mandata Fortine Vlade imao je Ustavni sud posla pa je Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u KS na kojem je radila tadašnja ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, Ustavni sud FBiH 18. juna 2019. godine proglasio neustavnim.

I u septembru 2019. godine Ustavni sud FBiH je ocijenio da je Skupština KS prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS, Ustav KS, te Ustav FBiH prilikom usvajanja autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS.

Kada se Elmedin Konaković, tada predsjedavajući Skupštine KS, povukao sa te pozicije, a na to mjesto pozicionirao stranačku kolegicu Danijelu Kristić, tadašnja nova skupštinska većina osporila je tu rotaciju, te je na poziciju predsjedavajućeg izabrala Mirzu Čelika (ranije SDA, sada DF).

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH: Kristić nelegalno izabrana za predsjedavajuću, Konaković nije mogao glasati za nju

Taj je postupak ministrica pravde Brčić, mašući pismom OHR-a, ocijenila kao kršenje zakona i "izvođenje puča".

Konaković je otišao i korak dalje, pa se osjetio pozvanim da autoritetom profesora fizičkog tumači Ustav i procedure, te da zaplijeni skupštinski pečat.

Međutim, Ustavni sud FBiH je ponovo u februaru ove godine utvrdio da je bivša skupštinska većina prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS i Ustav FBiH. U mišljenju Ustavnog suda FBiH navedeno je da je u izboru Kristić učestvovao i Elmedin Konaković, koji to nije mogao uraditi jer je prethodno podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.