open-navfaktor-logo
search
Uprkos mjerama
Ustanove socijalne zaštite: U Drinu 59 štićenika bilo zaraženo, oboljelih ima i u Zavodu Bakovići
Zaraza koronavirusom, uprkos poduzetim mjerama, nije mimoišla ni ustanove socijalne zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine.
10.11.2020. u 16:59
get url
text
Zavod Drin

U Zavodu Drin bilo je zaraženo 59 štićenika. U Zavodu Bakovići također ima oboljelih od COVOD-19, kako štićenika, tako i uposlenika.

Ovo je vanredna situacija 

- Prije 20-ak dana imali smo problem sa COVID-19. Naime, 59 korisnika je bilo zaraženo i 15-ak uposlenika. Srećom, imali su blaže kliničke slike. Testirali smo oblizu 400 korisnika i evo danas kada smo uradili retestiranje pozitivnih, svi su negativni. Ipak, opuštanja nema, bit ćemo na oprezu. Posjete su zabranjene već osam mjeseci. Mi molimo i roditelje i srodnike korisnika da se strpe. Svjesni smo mi i da su se poželjeli, ali ovo je ipak vanredna situacija u kojoj nam je zdravlje korisnika na prvom mjestu - rekao je nam je Adis Ramić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin.

Kaže da imaju 495 korisnika svih uzrasta i 247 uposlenika, a osvrnuo se i na zaštitnu opremu.

- Prije 20 dana nabavili smo 20 beskontaktnih toplomjera i svakodnevno dva puta svim korisnicima mjerimo temperaturu. Imamo dovoljno zaštitne opreme za sada, ali s obzirom na neizvjesnost koja nas čeka, svaka pomoć će nam dobro doći - govori Ramić.

Razgovarali smo i sa Brankom Stanićem, direktorom Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići.

- Imamo pozitivnih korisnika, ali sve su blaži simptomi i sa petkom mislim da bismo trebali izlaziti iz izolacije, radit ćemo retestiranje. Recimo, na petom odjelu gdje su nepokretni i slabo pokretni, niko nije imao nikakvog simptoma, a svi su pozitivni. Imamo dvije uposlenice koje su na bolničkom liječenju. Jedna je na Podhrastovima, a druga u bolnici u Travniku. U početku smo imali problem kod testiranja, ali onda je to riješeno preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tačnije nakon posjete Davora Pehara, direktora Zavoda - ispričao nam je Stanić.

Zabranjen je ulazak u ustanovu 

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić su nam kazali da nemaju zaraženih koronavirusom.

- Mi nemamo pozitivnih korisnika na COVID-19. Svi su pod liječničkom kontrolom. Naravno, ukoliko se pojavi neka temperatura, kontroliše se. Provodimo sve higijensko-epidemiološke mjere. Imamo i zaštitnu opremu što donatora, što preko naše nabavke. Zabranjen je ulazak u ustanovu. Naši sastanci su svedeni na maksimalno 15 minuta i svi se održavaju u velikoj sali upravne zgrade. Sve mjere poštujemo. Što se tiče testiranja, imamo saradnju sa Općom bolnicom, sa specijalistima. Međutim, problem je kod testiranja korisnika koji su sa drugih kantona, pošto ovdje nisu na primarnoj zdravstenoj zaštiti jer nam je takav zdravstveni sistem - kazala nam je Sabina Čajić, portparpolka Zavoda.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.