Ponedjeljak, 25.05.2020.
h

Uspješno lansirana najsnažnija raketa na svijetu

Tačno u 21:45 po našem vremenu, nakon više odgoda, SpaceX je lansirao raketu koja se zove Falcon Heavy. Raketa je, uz oduševljenje prisutnih, uspješno poletjela i brzo nestala na nebu. Lansiranje su putem interneta uživo pratili milioni ljudi.

Kako su ranije saopćili iz firme Elona Muska, riječ je o najsnažnijoj raketi na svijetu, koja bi trebala biti velik korak naprijed u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Raketa koja je poletjela s Floride visoka je 70 metara. Falcon Heavy je izgrađen iz tri jezgre Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire devet motora Merlin. U prijevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima Falcon Heavy u orbitu može ponijeti do 63 tone tereta. Ako se ova raketa pokaže uspješnom, Musk može računati na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars.

Korištenje Heavyja stajat će 90 miliona dolara, što je malo u odnosu na, primjerice, drugu najsnažniju raketu na svijetu. Delta IV Heavy, kompanije United Launch Alliance, po lansiranju stoji 350 miliona dolara, s tim da u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy.

 

SpaceX Falcon heavy launch

The moment the world's most powerful rocket, SpaceX's Falcon Heavy, launched from Cape Canaveral in Florida. http://bbc.in/2GSCnUP

Posted by BBC News on Tuesday, February 6, 2018
Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh