open-navfaktor-logo
search
Iskazan interes
Uskoro nove solarne elektrane u USK
Zvanično u proceduri Ministarstvo privrede USK priprema dokumentaciju za izgradnju novih elektrana na 80 hektara, ukupne snage 47 megavata, na području općine Bosanski Petrovac, a na osnovu iskazanog interesa investitora, kazao je Kadrić
30.09.2019. u 11:57
get url
text
Solarna elektrana Bosanski Petrovac

Vlasnici solarne elektrane u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, iskazali su interesovanje za proširenje proizvodnih kapaciteta i nova ulaganja u ovu vrstu obnovljivih energetskih resursa. Ovo je potvrdio ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić, istakavši kako je obavio razgovore s predstavnicima investitora, privrednog društva RSV Energy iz Bosanskog Petrovca.

– Oni su iznijeli plan izgradnje novih i većih fotonaponskih elektrana. Zvanično u proceduri Ministarstvo privrede USK priprema dokumentaciju za izgradnju takvih elektrana na 80 hektara, ukupne snage 47 megavata, na području općine Bosanski Petrovac, a na osnovu iskazanog interesa investitora. Očekivana investicija procijenjena je na 70 miliona maraka. Očekujem završetak tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora do kraja godine – istakao je Kadirić.

U Krnjeuši je polovinom juna puštena u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka. Proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati. Ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

Kadirić je istakao kako je veoma važno što se radi o iskorištavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodnog okoliša.

– Naše je opredjeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog – kazao je Kadirić.

On je podsjetio kako je prije više od pola godine nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona maraka, te najavio skore izmjene Zakona o koncesijama koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.