Uskoro glasanje u Evropskom parlamentu: EU bi mogla ukinuti pomijeranje sata

objavljeno: 25.10.2017. u 22:15

U Evropskom parlamentu, uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomijeranja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse, rekao je u srijedu na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP), prenosi Hina.

- Naučna istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata - istaknuo je Svoboda, voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, "pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu - kazao je Svoboda na konferenciji održanoj u Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno je s ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen.

- Studija nepristrane službe Evropskog parlamenta za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 miliona građana - tvrdi Svoboda

Radna skupina broji preko 70 zastupnika Europskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija.

Kako je istaknuto na konferenciji, prijedlog ima snažnu podršku među zemljama članicama, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.

Svoboda je najavio da će radna skupina za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije EP-a koja traži od Evropske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u Evropskom parlamentu. Ta se tema našla na raspravi u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisali deseci hiljada građana, u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Holandiji.