open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima, ko će imati pravo na novčanu naknadu
Federalno ministarstvo za boračka pitanja ima usaglašenu verziju izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a koja će biti predočena premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca.
08.06.2021. u 21:44
get url
text
Protesti boraca

Suština izmjena je uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih demobilisanih boraca koji su povratnici u RS i Brčko distrikt, kao i supruga umrlih boraca koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više. Oni bi se finansirali sa federalnog nivoa.

Naknade će dobiti istinski borci povratnici 

Podsjećamo, do sada prema Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni borci sa 57 i više godina. Ta pomoć iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani, pa tako onaj koji ima tri godine vojske ima mjesečno 180 KM.

Borci mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu sa kantonalnog nivoa, koja je jedina u Kantonu Sarajevo pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, a u ostalim kantonima po četiri, tri KM.

- Finalnu verziju izmjena Zakona o demobilisanim borcima smo dostavili boračkim predstavnicima, do sada od njih nismo dobili bilo kakve sugestije. Sutra imam sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, na njegovu inicijativu. Imamo dosta tema za razgovor, a tiču se boračke populacije. Nastojat ću da mu predočim izmjene zakona o borcima. Bit izmjena je da se borci koji su istinski povratnici u RS i oni koji žive u Brčko distriktu, bez obzira na godine starosti, uvedu u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, i supruge umrlih demobilisanih boraca bez primanja, od 57 godina i više. Prema nekim procjenama, tih supruga je vrlo malo jer je većina ostvarila penziju iz radnog odnosa. Ali bez obzira na to koliko god da ih ima, neka ih ima i desetak, treba ih zbrinuti - govori Terzo.

Kaže da bi supruge umrlih boraca koje su mlađe od 57 godina trebalo da budu briga kantona.

- To je suština. Mislim da se može osigurati novac za to. Prema sadašnjim procjenama, ukupno boraca, povratnika u RS i supruga umrlih boraca starosti od 57 godina i više, neće preći broj od 2.000. Što se tiče boraca, uvjeti za dobijanje novčane egzistencijalne naknade na mjesečnom nivou je da su nezaposleni, da nemaju primanja, i da su stvarni povratnici u RS, a što se može potvrditi dokumentacijom. Ići će se na pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje - kazao je Terzo.

U Parlament FBIH idu tri boračka zakona u paketu 

Ukazuje da će izmjene Zakona o demobilisanim borcima ići u parlamentarnu proceduru u paketu sa još dva zakona, i to sa zakonima o osnovnim pravima boraca i dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

- Kada budemo imali verzije izmjena sva tri zakona, premijer Fadil Novalić i dopremijeri će još jednom sjesti sa Koordinacijom boraca u FBiH i sa njima razgovarati. Znači, ništa ne ide u parlamentarnu proceduru dok ne sjednu s predstavnicima boračke populacije u vezi sa sva tri zakona - govori Terzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.