Subota, 08.08.2020.

Memorijalni centar

Uručene novinarske nagrade "Nino Ćatić": Među laureatima i novinarka Faktora Edina Latif

U Biblioteci Memorijalnog centra u Potočarima, danas je po prvi put dodijeljena novinarska nagrada "Nino Ćatić".

Nagradu je osnovalo i dodjeljuje je Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle, a laureati su:

- TV PRILOG: Alema Kazazić za prilog pod nazivom Zbijeg

- RADIJSKI PRILOG: Ismet Bećar za radijski izvještaj pod nazivom Srebrenička pokora

- PISANI TEKST: Samir Karić za tekst pod nazivom Juli

- FOTOGRAFIJA: Samir Karić za fotografiju majke naslonjene na sanduk

- BLOG: novinarka portala Faktor, Edina Latif, za tekst pod nazivom Srebrenica- jučer, danas, sutra.

Nagrada nosi ime po pjesniku, novinaru, ratnom reporteru koji se posljednji put javio iz Srebrenice na današnji dan, očajnički moleći i tražeći pomoć. O dobitnicima nagrade odlučivali su vrsni novinari, koji su doprinijeli bh. novinarstvu: Almasa Hadžic, Marko Divković, Salih Brkić, Marinko Sekulić.

- Stiglo je oko 130 radova. Pažljivo smo ih pogledali. Čista obraza odabrali smo pobjednike. Sretan sam sto ćemo večeras dodijeliti nagradu Nihad Nino Ćatić. Ostvarila se moja želja još iz 1996. godine kada sam rekao da se trebamo sjećati Nine Ćatića. Nadam se da će u sljedećim godinama biti što više onih koji će se prijavljivati za nagradu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida, i Ninu Ćatića samog - kazao je Brkić.

Na konkursu su učestvovali novinari iz cijele BiH.

- Hvala vam svima i nadam se da će se ova nagrada nastaviti dodjeljivati - kazala je Hajra Ćatić, majka Nine Ćatića, koja već 25 godina traga za kostima svoga sina.

Pored nagrada, uručene su i plakete, od kojih je jedna dodijeljena direktoru BIRN-a BiH Denisu Džidiću.

Direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH), dobitnik je plakete Udruženja "Biti novinar" za kontinuirano izvještavanje i doprinos očuvanju istine o genocidu u Srebrenici.

- Mislim da svaki novinar ima poseban odnos sa istinom, kao ciljem i izazovom. Prilikom izvještavanja o genocidu i ratnim zločinina taj odnos postaje složeniji i važniji. U tom smislu, činjenica da dobijem plaketu za dugogodišnje očuvanje istine o Srebrenici – i koja nosi ime kolege Nine Ćatića – daje mi osjećaj časti i istovremeno obaveze da mi u BIRN-u nastavimo izvještavanje o istini i Srebrenici - rekao je Džidić povodom dodjele plakete.

Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle dodijelio je specijalne plakete članovima žirija Almasi Hadžić, Salihu Brkiću, Marku Divkoviću i Marinku Sekuliću.

Plaketa je dodjeljena i Memorijalnom centru Srebrenica, a dobili su je i Federalna televizija, Radio-televizija Tuzlanskog kantona, Federalna novinaska agencija, novinar AlJazeera Balkans Adnan Rondić, fotograf Ahmet Bajrić Blicko, novinar RTV Srebrenica Adem Mehmedović, snimatelj Ahmedin Đozić, novinar portal federalna.ba, Enes Hodžić, učiteljica Ehlimana Lukačević Grbo, te humanista Huso Muratović.

Zlatnu plaketu Udruženja "Biti novinar" je dobila majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić.

- Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Zahvaljujući mladim ljudima nije. Nadam se da će ova nagrada živjeti, a sa njom i sjećanje na mog Ninu - rekla je Hajra Ćatić.

Dino Durmić i Emina Hodžić, organizatori dodjele novinarske nagrade "Nino Ćatić" istakli su zahvalnost Nininoj majci Hajri Ćatić.

- Drago nam je da smo uspjeli. Hvala svima na podršci. Nadamo se da će u narednim godinama ovo što radimo izrasti u još nešto veće - rekla je Hodžić.

Durmić se zahvalio svima koji su podržali projekat.

- Naša ideja je zaživjela. Ostaje nam obaveza da radimo u kontinuitetu - rekao je Durmić.

Dobitnici nagrada su emotivno reagovali, bez puno riječi.

- Ovo je prvi put da sam poslala priču na javni poziv u svim ovim godinama koje radim - rekla je Edina Latif.

Pored glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima za kontinuirano izvještavanje o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Specijalna zahvalnica je uručena, između ostalih, i Edinu Ramiću ministru za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH.

Dodjela nagrade "Nino Ćatić" organizuje se uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja "BH novinari", Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja "Žene Srebrenice", Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Grada Tuzla.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh