open-navfaktor-logo
search
Kršenje propisa
Ured za borbu protiv korupcije potvrdio pisanje Faktora: Sporni ugovori NiP-ovog Tarika Stambolića
U analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, predstavljenoj danas novinarima, kao jedan od čestih slučajeva kršenja propisa iz oblasti zapošljavanja navodi se i slučaj o zapošljavanju Tarika Stambolića, kandidata Naroda i pravde na Lokalnim izborima 2020. a o kojem je Faktor već ranije pisao.
09.12.2020. u 13:06
get url
text

U analizi je navedeno kako je tokom 2019. i 2020. godine direktor kantonalnog javnog preduzeća nezakonito sa jednim kandidatom zaključio pet ugovora o djelu, za koje je naknadno utvrđeno da se ustvari radi o poslovima iz djelatnosti poslodavca za koje je Pravilnikom o radu preduzeća propisano radno mjesto (tj. rad bez sklopljenog ugovora o radu).

- Vezano za problematiku zaključivanja ugovora o djelu, svoje mišljenje je dao i Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u izvještaju o finansijskoj reviziji Kantona Sarajevo za 2019. godinu, u kojem je navedeno da se u okviru izdataka za druge samostalne djelatnosti značajan dio odnosi na naknade licima po osnovu ugovora o djelu, koja su angažovana za obavljanje poslova sistematizovanih pravilnicima o unutrašnjih organizaciji, te da nije bilo osnova da se ugovori o djelu zaključuju za poslove koji su sistematizovani – navedeno je u analizi.

VEZANI TEKST - NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM

Istaknuto je kako je ovaj slučaj iz sektora Ministarstva privrede jedan od sveprisutnih načina kršenja propisa iz oblasti zapošljavanja.

Podsjećamo na slučaj Tarika Stambolića o kojem je Faktor ranije pisao, a koji je na ugovor o djelu bio angažiran u Kantonalnom javnom preduzeće Poljoprivredno dobro Butmir gdje mu je ugovor produživan i gdje je primao mjesečnu plaću u iznosu od 1.700 maraka.

Sektor za pravne i finansijske poslove KJP Poljoprivredno dobro Butmir je ranije direktoru preduzeća Asadu Jeleškoviću, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog NiP-a, dostavio mišljenje u kojem ističu da je zaključivanje ugovora o djelu sa Tarikom Stambolićem na poslovima analiziranja dosadašnjih poduzetih radnji preduzeća u vezi sa sudskim sporovima i drugim određenim segmentima u suprotnosti sa Zakonom o radu i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

VEZANI TEKST - Ured za borbu protiv korupcije KS: Najveći broj prijava u zapošljavanju i u oblasti obrazovanja

- Ugovor o djelu se zaključuje za poslove za koje preduzeće ima sistematizovano radno mjesto, odnosno ima sistematizovanu službu za ovakve i slične poslove. Ako tome dodamo još to da preduzeće ima ugovor sa advokatskom kancelarijom "Sanel Nezirić", koja zastupa preduzeće u sudskim sporovima vrijednosti više od 50.000 KM, jasno je da nema nikakve potrebe za angažiranjem drugog lica za obavljanje navedenih poslova jer te iste poslove može obavljati Služba za opće, pravne i ekonomske poslove ili advokatska kancelarija – navodi se u mišljenju.

U prijavi koja je upućena Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS istaknuto je kako će Stambolić na ovaj način zaraditi čak 15.300 KM bez doprinosa, iako u tom preduzeću već postoji služba zadužena za poslove koje bi on trebao obavljati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.