Četvrtak, 26.11.2020.
h

Uprkos oštrim kritikama struke i javnosti: Počelo provođenje zaključaka VSTV-a

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija rekao je agenciji Srna da je Kancelarija disciplinskog tužioca počela istragu o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca i da od tempa prikupljanja podataka u nadležnim tužilaštvima zavisi koliko će ta procedura trajati.

Tegeltija je naveo da su zaključci koje je donio VSTS, posebno prva četiri koja se odnose na prikljupljanje informacija, jasni.

- U ovoj fazi, na osnovu ta četiri zaključka, pokušava se doći do pravih informacija nadležnih institucija o tome da li postoje krivični predmeti protiv određenih sudija i tužilaca za krivična djela ratnih zločina - ističe Tegeltija.

On je naglasio da u ovoj fazi provjere ratne prošlosti sudija i tužilaca ne može govoriti konkretnije, dok se ne prikupe podaci iz svih tužilaštava u BiH.

Tegeltija kaže da je prvi zaključak već izvršen.

- To je informacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, koja je dostavljena Kancelariji disciplinskog tužioca. Iz Kancelarije su poslali odgovor Republičkom centru da su zaprimili informaciju i sada rade u okviru svojih nadležnosti - rekao je Tegeltija.

On je naveo da nije riječ o krivici sudija i tužilaca, već o utvrđivanju ponašanja koja su nespojiva za dužnost sudija i tužilaca.

Tegeltija smatra da nema osnova za tvrdnju sudije Suda BiH Branka Perića da 20 godina nakon rata nije moguće stvoriti pravni osnov za preispitivanje nečije prošlosti radi kažnjavanja.

-I poslije Drugog svjetskog rata ljudi su nakon 40 godina bili optuživani za ratne zločine - napominje Tegeltija i dodaje da je "sulud stav" da je nakon više od 20 godina nešto nemoguće istražiti i utvrditi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh