open-navfaktor-logo
search
Dva poraza
Uprava Slobode se kockala, Crnogorac plaća ceh?
Nula kreiranih šansi, nula golova, nula bodova. Otprilike se ovako može rezimirati učinak Slobode u dva proljetna kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
09.03.2021. u 09:49
get url
text

Tuzlaci su zimsku pauzu dočekali sa 22 boda, što je bilo devet više od opasne zone. A onda su stigla dva poraza, prvi u gradskom derbiju od Tuzla Cityja, a drugi na gostovanju kod davljenika Olimpika.

Sloboda na proljeće nije kompaktna, nije agresvina, nije rastrčana. Između linija je jednostavno previše prostora. No, analiza igre posao je za stručni štab Crveno-crnih.

Trener Gradimir Crnogorac nije bio zadovoljan proljetnom premijerom protiv Tuzla Cityja, ali je u utakmici sa Olimpikom izveo skoro identičan sastav, sa samo jednom promjenom. Umjesto suspendovanog Maksimovića zaigrao je golobradi Osmić.

Da Sloboda ima problema sa širinom nije nikakva tajna. Tušanj su u zimskom prijelaznom roku napustila dva standardna prvotimca - Dejan Uzelac i Nemanja Tomašević.

Menadžment Slobode na čelu sa sportskim direktorom Sanelom Mašićem nije osigurao adekvatne zamjene za te pozicije. Krenimo redom. U Slobodi su znali da nemaju mnogo opcija na stoperskim pozicijama. Osim odlaska Uzelca, znali su i da će mladi Kenin Devedžić odraditi tri meča zbog crvenog kartona. Tako je u tim (prinudno) uskočio junior Nedim Avdić, koji se ruku na srce, uz iskusnog Emira Jusića dobro predstavio u prvih 180 premijerligaških minuta.

Crveno-crnim dogodila se povreda kapitena Amara Beganovića, a s obzirom na to da u Slobodi nemaju rezervne opcije na desnom boku, priliku je dobio Adnan Salihović. Igrač sa najdužim stažom u trenutnom rosteru, ali sa limitiranim mogućnostima, što dokazuje i samo 21 odigrana minuta u jesenjem dijelu prvenstva. Protiv Tuzla Cityja igrao je cijeli meč, a sa Olimpikom kao jedan od krivaca za prvi gol ostao je u svlačionici poslije prvog poluvremena.

Sloboda je kao zamjenu za Nemanju Tomaševića angažovala Adnana Islamovića, koji je stigao iz srbijanskog superligaša Zlatibora. On, kao i ostatak ekipe, u prva dva kola nije pokazao skoro ništa i očito da će period adaptacije na Slobodu i Premijer ligu BiH potrajati. Šta tek reći za njegovu zamjenu, misterioznog Indonežanina Miftaha Anwara Sanija, od čijeg dolaska su klupski profili na društvenim mrežama povećali broj "follovera". Da li je neko iz Slobode ikada ranije gledao neki nastup ovog fudbalera i na osnovu njegovih partija ga angažovao? Čisto sumnjamo.

Pored nabrojanih dolazaka, Sloboda je u zimskom prijelaznom roku dovela na posudbu ofanzivce Ševkiju Resića (FK Sarajevo) i Roberta Miškovića (NK Osijek). I dok je nekadašnji mladi reprezentativac BiH prošao kompletne pripreme i igrao kontrolne utakmice, Mišković je stigao pred nastavak prvenstva i "iz autobusa" uskočio u startnih 11.

Slobodu predstojećeg vikenda očekuje domaći meč protiv zahuktalog Veleža. U slučaju neuspjeha i status Gradimira Crnogorca bio bi doveden u pitanje, jer rijetki su treneri u Premijer ligi koji su preživjeli tri vezana poraza.

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.