open-navfaktor-logo
search
"I takav im ne valja"
Uposlenik: Prije dr. Zalihića imali smo jedan pokvareni mikroskop, sad je Hitna na svjetskom nivou
Skupština Kantona Sarajevo "oborila" je izvještaje većine kantonalnih javnih preduzeća, pa tako i Hitne pomoći Kantona Sarajevo, s ciljem smjene nepodobnih direktora. Među njima je mr. sci. dr. Adem Zalihić, koji je prema ocjeni struke, ali brojih građana, svoj posao obavljao dobro te unaprijedio rad Hitne pomoći. 
22.05.2021. u 10:55
get url
text

Islam Mehanić, iz Laboratoriske službe JU Zavod za hitnu medicnsku pomoć Kantona Sarajevo, pisao je upravo o radi Zalihića i ove zdravstvene ustanove pod njegovim rukovođenjem. 

- Kao uposlenik Hitne pomoći Kantona Sarajevo, a ponukan dešavanjima koja se u posljednje vrijeme vezuju i iznose o našoj ustanovi, u kojoj evo već 15 godina zajedno sa svojim kolegama zaradjujem hljeb sa sedam kora, ne mogu a da barem na ovaj način ne podignem svoj glas protiv nepravde i sramote koja se smišljeno i namjerno nanosi Hitnoj pomoći Sarajevo.

VEZANI TEKST - Slijede smjene direktora u zdravstvu KS: "Bahatost dominantne politike koja želi da bude gospodar života"

Radim u Laboratoriskoj službi Hitne pomoći Sarajevo, u službi koja je bukvalno bila urušena a samo su nas dani dijelili od njenog zatvaranja. Služba koja je posjedovala jedan stari mikroskop koji je bio toliko pokvaren da je ugrožavao i zdravlje nas uposlenika, i urinske trakice za manuelnu analizu urina koje su bile sve samo ne pouzdane. Iskreno, bilo me je sramota i reći sa čim i šta radim, a zbog navedenog, svaki pacijent koji je zahtjevao i "najobičniju" laboratorijsku analizu morao je biti upućen na sekundarni ili tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Dolaskom dr. Adema Zalihića na mjesto direktora JU ZHMP KS, za kratko vrijeme i to lično njegovim zalaganjem i radom, od tog, mogu slobodno reći zakržljalog i nesvrsishodnog a sa druge strane prijeko potrebnog laboratorija, napravio laboratorij kojeg bi se postidjele i mnogo veće zdravstvene ustanove. Od tog jednog dotrajalog mikroskopa mi smo sada došli do toga da u Laboratoriji hitne pomoći radimo sve analize koje su prijeko potrebne u dijagnosticiranju i liječenju vitalno ugroženog pacijenta.

Osim što se smanjio bespotreban pritisak na veće nivoe zdravstvene zaštite, naši ljekari sada na zavidnom nivou rade trijažu potencijalno vitalno ugroženih pacijenata, a svakom vitalno ugroženom pacijentu uz uradjenu laboratoriju smo skratili put i vrijeme dolaska do odgovarajućeg definitivnog bolničkog tretmana.

Znači, došli smo do toga da imamo jedan moderan laboratorij u kojem možemo da radimo od srčanih markera- imunohemija, analize preko savremenog biohemijskog analizatora, kompletne krvne slike pa sve do automatske analize urina i elektronskog mikroskopa sa tabletom. Sve navedeno potvrdit će i kolegica Hasna Beganović koja je zaradila penziju u laboratoriji hitne pomoći Sarajevo, kao i ostale kolege.

Za ostalo, nisam u potpunosti kompetentan ali prema onome što vidim i znam, sa dolaskom dr. Zalihića, JU ZHMP KS je doživjela ogroman napredak u svakom svom sektoru, a odgovorno tvrdim da građani KS trenutno imaju hitnu pomoć na svjetskom nivou. Dok je trend današnjice da se pojedini "ugradjuju za vlastito dobro" dobili smo direktora koji je čak i svoje zdravlje ugradio u opće dobro. I kao takav im nije dobar! Posebno je žalosno i to što su Zastupnici Skupštine KS iz udobnosti svojih toplih domova i fotelja, pritiskom dugmeta, nadam se mimo svoje želje i savjesti, odbili do sada najbolji izvještaj o radu JU ZHMP KS, te na taj način bacili pod noge sav rad i trud mojih kolega-heroja u crvenom.

VEZANI TEKST - "Trojka" šikanira direktore: Pritisci, bezrazložno oboreni izvještaji..., oslobađaju mjesta za svoje ljude

Podmuklim atacima i podmetanjem krenuli su sa diskreditovanjem i dr. Zalihića vjerovatno i ne sluteći da sa njegovom smjenom mogu dovesti našu ustanovu u istu situaciju u kojoj se nalazila i laboratorija Hitne pomoći KS. Džaba vam vrhunske bolnice i vrhunski ljekari u njima ako uništite one koji su zaduženi da pacijente od momenta i sa mjesta nesreće, kroz adekvatno pružanje hitne medicinske pomoći iste u "upotrebljivom" stanju dovedu do tih vaših bolnica i specijalista. Ne dešavaju se saobraćajni udesi, nesreće, iznenadni srčani zastoji kao i brojna druga životno ugrožavajuća stanja u krugu bolnice i krilu naših uvaženih kliničara...

Hitna pomoć Kantona Sarajevo je ustanova od vitalnog značaja za sve građane i jako bitna karika u sistemu zdravstvene zaštite. Stoga dobro pazite šta radite jer, ko se vatrom igra, o vatru se opeče - napisao je Islam Mehanić, Laboratoriska služba JU ZHMP KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.