open-navfaktor-logo
search
Sjednica Komisije
Upitno održavanje izbora: HDZ ne odustaje od zahtjeva, Majkić kontrirala Dodiku
Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije uspjela usaglasiti tekst Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, kojeg su Zastupnički dom i Dom naroda prethodno usvojili u različitim tekstovima. Nakon izjašnjavanja je, međutim, zatraženo dodatno usaglašavanje.
27.07.2020. u 11:56
get url
text

Dom naroda je, podsjetit ćemo, na posljednjoj sjednici usvojio Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, ali sa šest amandmana koje su uputili delegati HDZ-a BiH, što je, uz jedan amandman kojeg je usvojio Zastupnički dom, zahtijevalo dodatno usaglašavanje s ciljem postizanja identičnog teksta.

VEZANI TEKST - HDZ uz pomoć SNSD-a "podmetnuo" amandmane: Budžet BiH na čekanju

Članovi Zajedničke komisije su Dragan Bogdanić (SNSD), Predrag Kožul (HDZBiH) i Adil Osmanović (SDA) iz Zastupničkog doma, a iz Doma naroda Lidija Bradara (HDZBiH), Asim Sarajlić (SDA) i Dušanka Majkić (SNSD), koja je predsjedavala Komisijom.

Tokom rasprave je Adil Osmanović predložio da se prihvati tekst prijedloga kojeg je uputilo Predsjedništvo BiH, što je za delegatkinju HDZ-a Lidiju Bradaru bilo neprihvatljivo, te je insistirala na brisanju izmjena koje je Predsjedništvo BiH utvrdilo u odnosu na inicijalni nacrt Ministarstva finansija i trezora BiH, odnosno Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je, podsjećamo, reduciralo iznos predviđen za troškove Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Džaferović objasnio gdje su uštede u Budžetu BiH: Nema kupovine službenih vozila...

Da Predsjedništvo BiH nije imalo pravo mijenjati budžet koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH, ocijenila je i delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić, uprkos činjenici da je za reduciranje izdvajanja glasao i njen stranački šef Milorad Dodik.

- Pristajanje na takav model rada otvara "pandorinu kutiju". Mi iz HDZ-a na to ni na koji način ne možemo pristati – ocijenio je zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul.

On je predložio da se prihvati tekst kojeg je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Delegat SDA Asim Sarajlić je upozorio na probijanje roka za usvajanje Budžeta, naročito u kontekstu potrebe uštede sredstava zbog pandemije koronavirusa.

- Stalno smo pod privremenim finansiranjem. To limitira sve agencije, sve državne instrumente da bi odgovorili na pandemiju, ali i na migrantsku i ekonomsku krizu koja nas sustiže, a i u izbornoj smo godini – izjavio je Sarajlić.

Majkić se zapitala "zašto bi Parlament jedini bio kažnjen", aludirajući na prijedlog Predsjedništva BiH da se umanje sredstva namijenjena državnoj zakonodavnoj vlasti.

- Nemaju pravo da nam uzmu ni cent. Mi možemo sebi smanjivati, ako mislimo da je to način, ali Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Ministarstvo finansija nemaju pravo – poručila je Majkić.

Sarajlić je, s druge strane, kazao da su zastupnici i delegati preplaćeni, te da Budžet ima mnogo širi kontekst u odnosu na sporne dvije tačke. Adil Osmanović je osporio tezu da su izmjene koje je Predsjedništvo BiH napravilo kao ovlašteni predlagač Budžeta "nezakonite".

- Mi nismo za to da se ovih 750.000 vraćaju nazad u Budžet. Cijenimo da je Predsjedništvo BiH napravilo dobar potez. Ako svi nivoi vlasti vrše uštede, primjereno je da to uradi i Parlamentarna skupština BiH – izjavio je Osmanović, koji je naglasio da je za te uštede glasao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Majkić je predložila da se usvoji tekst kojeg je prethodno usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Protiv usvajanja amandmana koje je usvojio Dom naroda su glasali Sarajlić i Osmanović, dok su ostali članovi bili za njihovo usvajanje. Nakon što je konstatirano da Budžet nije usaglašen, zatraženo je dodatno usaglašavanje stavova, ali bez prisustva medija.

Za danas je zakazana 10. hitna sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će se razmatrati Izvještaj Zajedničke komisije. Na posljednjoj hitnoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koja je održana 22. jula, upozoreno je da ukoliko u narednih sedam dana ne bude osiguran novac iz državnog budžeta (4,2 miliona KM), Lokalnih izbora 15. novembra neće biti. Taj rok istječe u srijedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.