open-navfaktor-logo
search
Njemački stručnjak
Unikatni Jürgen Klopp otkrio najveću grešku u karijeri
Na portalu The Player's Tribune, na kojem pišu sportski profesionalci, Klopp je pisao o svojoj velikoj tajni, najvećoj greški ikada
25.09.2019. u 15:29
get url
text
Finale Lige prvaka: Tottenham - Liverpool 0:2
Finale Lige prvaka: Tottenham - Liverpool 0:2

Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp u ponedjeljak je u Milanu proglašen za najboljeg trenera na svijetu u izboru FIFA-e. Njemački stručnjak koji je u prošloj sezoni Redse odveo do šeste titule u Ligi prvaka slavio je ispred Pepa Guardiole i Maurcija Pochettina.

Na portalu The Player's Tribune, na kojem pišu sportski profesionalci, Klopp je pisao o svojoj velikoj tajni, najvećoj greški ikada.

- Kada želim motivisati momke uvijek pomislim na Rockyja Balbou. Mišljenja sam da se filmovi Rocky 1, 2, 3 i 4 trebalo prikazivati u školama širom svijeta. Ako se nisi spreman popeti na planin nakon što pogledaš ove filmove, onda s tobom nešto nije uredu - napisao je Klopp.

Upravo uz scene iz ovih filmova Klopp je 2011. godine kao trener Borussije Dortmund pokušao motivisati svoje izabranike pred duel s Bayernom. Bio je to film Rocky 4 u kojem se Balboao bori protib Ivana Drage.

- Vidite li, Bayern je Ivan Drago. Najbolji, sa najboljom tehnologijom, nepobjediv. Mi smo Rocky. Mi smo manji, ali s mnogo više strasti. Imamo srce šampiona i mi možemo napraviti nezamislive stvari - rekao je njemački stručnjak tada svojim fudbalerima.

No u pisanju za The Player's Tribune priznao je da je nakon svega u očima svojih igrača vidio samo prazninu. Znao je da je pogriješio...

- Sjedjeli su i gledali me očima koje su izgledale kao mrtve, apsolutno prazne. Gledali su me i mislili "O čemu priča ovaj ludi čovjek". Ona mi se upalila lampica. Rocky je prikazivan 80ih godina. Koliko su tada godina imali uopće ovi igrači? Na kraju sam ih upitao: "Samo malo momci. Neka dignu ruke oni koji znaju ko je Rocky Balboa?". Samo dvojica su podigla ruke Sebastian Kehl i Patrick Owomoyela. Svi ostali su rekli: "Ne znamo, izvinite šefe". Moj kompletan motivacioni govor ispao je prava glupost. Morao sam održati novi - priznao je Klopp.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.