open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće Suda BiH
Ukinuta presuda Boži Mihajloviću: "Ovo je bilo očekivano, ljut sam i ogorčen"
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je presudu kojim je državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi, a predmet je proslijeđen Općinskom sudu na dalje postupanje.
16.12.2020. u 13:18
get url
text

Kako je za Faktor kazao tužilac Mihajlović, ovakva odluka je za njega bila očekivana. 

- Za mene je ovo čekivano i trebalo se desiti onog trenutka kad je Sud donio rješenje da se dio predmeta u kojem se postupak vodio protiv Sadine prenosi na Općinski sud, a zatim posebno kada je podigunta optužnica, to je trebao uraditi Sud za prethodni postupak, a nakon toga i gospođa Amela Huskić, koja je u predmetu Gorana Salihovića, kao postupajući sudac, njegov predmet proslijedila u nadležnost iz razloga što Goran, kao glavni tužilac, za tri godine mandata je stekao puno prijatelja u Sudu, poznaje sve sudije i predmete, pa je neophodno osigurati objektiuvnu nepristrasnost. A ja sam u tom Sudu i Tužilaštvu još malo pa punih 20 godina. Ja nikoga nisam upoznao i ništa nisam u tom Tužilaštvu radio, e to je to... - kazao je Mihajlović.

Dodao je da će njegov advokat Vlado Adamović dati obrazloženja ove odluke. 

- To će uraditi Vlado, jer svako moje obrazloženje je protkano ljutnjom i ogorčenjem - istakao je.

Sud BiH je u junu ove godine donio prvostepenu presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi, te je bio dužan nadoknaditi štetu koja je nastala po BiH u iznosu od 225.000 KM kao i troškove sudskog postupka.

Prema optužnici, Mihajlović je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine novembra 2006. radila u Tužilaštvu BiH.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja Sadina Beridan-Zuhrić prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeno ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njenog imena, jer joj se između ostalog krše prava na odbranu. Sutkinja Amela Huskić je odlučila da se njeno ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.

Odbijen je kao neosnovan prijedlog odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za taj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno.

Božo Mihajlović prvi put je za medije, ekskluzivno za Faktor, govorio o optužbama protiv njega u junu 2018. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.