open-navfaktor-logo
search
Poznat vođa krim grupe
Uhapšeni organizatori prosjačenja: Najmlađe dijete imalo samo četiri godine, dnevno donosili od 40 do 150 KM
Nakon pretresa koji su jutros obavljeni na području Lukavca, Kalesije i Gračanice uhapšeno je sedam osoba, koje se sumnjiče da su djecu starosti od četiri do 14 godina tjerali na prosjačenje.
17.02.2021. u 12:16
get url
text
MUP TK: Uhapšeni organizatori prosjačanja

Radi se o većem broju djece, njih od 15 do 25, koja su bila uključena u prosjačenje, a dio njih je pronađen na lokacijama pretresa.

- Osumnjičeni su za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače - rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istraga u ovom predmetu, navodi Arnautović, trajala je više mjeseci, a osumnjčeni su praćeni na različitim lokacijama. Nekoliko djece koja su prosjačila je u srodstvu s osumnjčenima, a organizator grupe nije u srodstvu ni s jednim djetetom.

Arnautović dodaje da su djecu budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK i drugih dijelova BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

{$galerijaFotografija}

- Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih osoba, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje daljnje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac. U ovom momentu ne znamo za koliko njih će biti zatražen pritvor, a za koliko, eventualno, mjere zabrane - kaže Arnautović.

O svemu su obaviješteni centri za socijalni rad u Gračanici, Lukavcu i Kalesiji, a djeca će najvjerovatnije biti zbrinuta u sigurnim kućama. Za trgovinu ljudima u vezi s tjeranjem djece na prosjačenje zaprijećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora, a moguća kazna je i dugotrajni zatvor.

Prosječanje hapšenje
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.