open-navfaktor-logo
search
Sastat će se s premijerom
Ugostitelji u RS-u iznijeli zahtjeve: Otvoriti sve od 1. aprila
Udruženje ugostitelja "Horeca" u RS-u iznijelo je danas niz zahtjeva uoči sutrašnjeg sastanka sa predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem.
25.03.2021. u 11:12
get url
text

Odlukom Štaba za vanredne situacije u RS-u, ugostiteljskim objektima u ovom entitetu je od ponedjeljka zabranjen rad, zbog čega su ugostitelji organizovali i proteste u Banjoj Luci, kada je intervenisala i žandarmerija MUP-a RS-a.

U zahtjevima pred sutrašnji sastanak, iz udruženja "Horeca" su zatražili otvaranje bašti 29. marta, a kompletno otvaranje 1. aprila.

- Štab RS-a ne treba da ograničava radno vrijeme, a određivanje dužine radnog vremena treba prepusti štabovima jedinica lokalne samouprave. Broj ljudi u ugostiteljskim objektima treba biti određen na osnovu kvadrature prostora, te tražimo da se  isplate kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine i 50 posto plaće minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu - navedeno je u zahtjevima.

Navodi se i da ukoliko važeće mjere budu produžene nakon 31. marta 2021. godine, traži se isplata minimalne plaće sa pripadajućim porezima i doprinosima kao i tekućih troškova za april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada.

Zatraženo je i oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za oktobar, novembar i decembar 2020. godine, kao i odgoda plaćanja računa za struju i vodu za februar i mart 2021. godine na 90 dana bez zateznih kamata, te mogućnost reprograma poreznih obaveza, a zatraženi su i krediti preko Investiciono-razvojne banke RS-a do 25.000 КM, uz najnižu moguću kamatu.

- Imajući u vidu da ograničenje radnog vremena ne utječe na epidemiološku situaciju ali utječe na prihode ugostitelja, sa epidemiološkog stanovišta ništa se ne mijenja ukoliko gosti borave u objektu do 22 sata ili nekoliko sati duže. Kada je u pitanju broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta, ovime bi bili spašeni veliki ugostitelji - saopćeno je iz "Horece".

Dodaju i da su zahtjevi koncipirani da bi se očuvala radna mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu, te omogućio nastavak poslovanja i nakon pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.