U zajedničkom saopćenju velikana navodi se da će ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham, a za predsjednika Superlige izabran je Florentino Perez.

Ipak, čini se da stvari neće ići tako lako, kako su zamislili evropski velikani. Za to su se pobrinule FIFA i UEFA, Svjetska i Evropska kuća fudbala, koje su najavile oštre kazne za klubove koji će igrati novo takmičenje.

Najavljeno je da će klubovima učesnicima Superlige biti zabranjeno da igraju u domaćim takmičenjima, a njihovi igrači neće moći igrati ni za reprezentacije!

VEZANI TEKST - Evropski fudbalski velikani osnovali Superligu, za predsjednika izabran prvi čovjek Reala

Ukoliko bi igračima iz klubova učesnika Superlige zaista bio zabranjen nastup u reprezentacijama, Zmajevi bi, prema trenutnoj situaciji, ostali bez trojice igrača. To su Miralem Pjanić iz Barcelone, Rade Krunić, koji nosi dres Milana, te Sead Kolašinac koji je trenutno na posudbi u Schalkeu, ali je do ljeta 2022. godine igrač Arsenala i na ljeto će se vjerovatno vratiti u London, a to znači da bi mogao zaigrati i u Superligi.

- Ukoliko bi se formirala zatvorena, takozvana Superliga, želimo ponoviti da ćemo - UEFA, engleski FA, Fudbalski savez Španije (RFEF) i La Liga, Fudbalski savez Italije (FIGC) i Serie A, ali i FIFA, te sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost.

Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim nivoima, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi. Fudbal se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije - poručili su iz UEFA-e.

Odmetnutim velikanima zaprijećeno je da će biti izbačeni iz domaćih i ostalih evropskih takmičenja pod okriljem UEFA-e, a njihovim igračima moglo bi biti zabranjeno da nastupaju za svoje reprezentacije.

- Zahvaljujemo onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim, koji su odbili da se prijave za ovo. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare, da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Lični interes nekolicine klubova traje predugo. Dosta je - poručila je UEFA u svom saopćenju.