open-navfaktor-logo
search
Traže hitno djelovanje
Udruženje poslodavaca FBiH: Moratorij na otplatu kredita svima koji ga zatraže
Udruženje poslodavaca Federacije BiH poziva Agenciju za bankarstvo FBiH i sve komercijalne banke koje posluju na teritoriji FBiH da konačno shvate težinu situacije u kojoj su se našla fizička i pravna lica zbog pandemije koronavirusa, saopćeno je iz UP FBiH.
29.03.2020. u 17:37
get url
text
get url
text

UPFBiH poziva Agenciju za bankarstvo i FBiH da prestanu sa kalkulantskim i autističnim ponašanjem te zahtijeva da se moratorij odnosi na sve koji zatraže odgodu plaćanja rate kredita, a ne da banke procjenjuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita, a kome ne.

U situaciji kada je prioritet sačuvati zdravlje i živote ljudi, radna mjest a i maksimalno umanjiti negativne posljedice pandemije coronavirusa na privredu, Agencija za bankarstvo FBiH i banke se ponašaju autistično i kalkulantstki. UPFBiH apsolutno podržava mjere kojima će se sačuvati stabilnost finansijskog sektora, ali zahtijevamo da banke, bez previše administriranja i pairologije, pomognu privredi da sa što manje posljedica prebrodi negativne uticaje pandemije koronavirusa.

- U tom smislu, zahtijevamo da Agencija za bankarstvo FBiH donese odluku kojom će svim fizičkim i pravnima licima koja to koji zatraže biti omogućena odgoda naplate rata kredita čija je kreditna sposobnost pogoršana, odnosno, čiji su izvori za otplatu smanjeni i time onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci, ukoliko je to posljedica negativnog uticaja izazvanog pandemijom virusnog oboljenja "COVID-19" - kažu u UPFBiH.

Iz UPFBiH naglšavaju da posljedice pandemije coronavirusa moraju podnijeti svi pa i banke i podsjećaju da stabilanist bankarskog sektora u FBiH i BiH, banke dobrim dijelom duguju domaćim privrednicima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.