Čudo u Srbiji: Rođena najmanja beba sa 350 grama, djevojčica je dobro!

objavljeno: 08.02.2018. u 08:25

U beogradskom porodilištu "Narodni front" prije tri sedmice rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživjelo u Srbiji.  

Prema riječima načelnice porodilišta prof. dr Snežane Rakić, zdravstveno stanje djevojčice, rođene u 28. sedmici, je dobro.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, prije određenog termina, navodi Kurir, dodajući da je uspjela dostići druge stupnje razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

-Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 sedmica - rekla je Rakić.

Kako je objasnila, u 28. sedmici beba treba da bude teža od jednog kilograma.

-Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju - dodala je.

Istakla je da sve teče kako treba, beba diše i normalno jede. Bebino zdravlje je dobro i ona je otpuštena iz bolnice.

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a prije nje rekord je držao dječak koji se rodio u 24. sedmici sa samo 470 grama zbog greške ljekara. Dječak sada ima pet godina.