open-navfaktor-logo
search
Skandalozna odluka
Udar na ustavni poredak: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH
Vlasti u Kantonu 10 danas su izvršile svojevrsni državni udar. Suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te suprotno odlukama nadležnih državnih institucija, Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 je na današnjoj vanrednoj sjednici donio odluku kojom se zabranjuje ulazak državljana BiH na područje tog kantona.
22.03.2020. u 20:28
get url
text
Kanton 10

Ta se zabrana, navodi se u saopćenju, ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala, kao i tranzit tih vozila kroz Kanton 10, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u BiH u službene svrhe.

- Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona 10 da uspostavi punktove na svim ulazima u Kanton 10. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24. marta 2020. godine u 6.00 sati – navodi se u odluci.

Vlast u Kantonu 10, podsjetit ćemo, predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, a ova odluka se, očigledno, ne odnosi na osobe sa državljanstvom Republike Hrvatske, kojeg posjeduje značajan broj Hrvata u BiH.

Također je uvedena i zabrana kretanja građanima na području ovog kantona, kojeg njegove vlasti oslovljavaju neustavnim nazivom "Hercegbosanska županija", u periodu od 18.00 do 5.00 sati.

Također je donesena odluka o javnom objavljivanju identiteta osoba kojima je izdato Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Kantona 10.

{$galerijaFotografija}

Spisak osoba kojima je izdato Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Kantona 10.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.