open-navfaktor-logo
search
Nakon usvajanja
"Ubijanje Sarajeva" ili ispravljanje nepravde: Šta iz SDP-a i Naše stranke TK kažu o raspodjeli javnih prihoda
Za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda glasali su svi zastupnici i delegati u Parlementu Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) iz Tuzlanskog kantona, bez obzira na to da li su pozicija ili opozicija. Predlagači izmjena su iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naše stranke (NS).
18.02.2022. u 21:17
get url
text
Slađan Ilić iz SDP-a i Mirsad Čamdžić iz NS

Usvajanje izmjena Zakona pratila je teška retorika, a na samoj sjednici Doma naroda Elmedin Konaković, delegat i predsjednik Naroda i pravde (NiP), otišao je tako da daleko da je neke ljude optužio da žele da "ubiju Sarajevo". On je ranije, u programu TVSA, ove izmjene nazvao "brutalnim napadom" i "udarom na snažan državni motor koji proizvodi mnogo novca".

Nepravda - nekad i sad

Slađan Ilić, predsjednik Kluba Srba u Doma naroda FBiH i zastupnik SDP-a u Skupštini TK, smatra da je "ono što smo imali do sada bila nepravda".

- O tome svjedoči glasanje u Zastupničkom i Domu naroda jer su predstavnici građana i naroda svojim glasovima pokazali šta je bila nepravda. Mi smo ovim barem malo ispravili nepravdu, a očekujemo da Vlada FBiH, u skladu sa zaključkom Parlamenta napravi cjelokupan zakon koji bi bio još pravdeniji od ovoga - kaže Ilić.

O Konakovićevoj izjavi, da je "predlagačima Zildžiću (zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH, op. a.) i Iliću bitnije da dobiju 20, ali da se ubije Sarajevo", Ilić kaže da "nema nikakvo utemeljenje".

- Mi smo predložili izmjenu postojećeg zakona i to samo u članu devet, stav dva, koji se tiče pondera. Ukoliko se napravi neki novi zakon, u kojem se predlaže još ravnopravnija raspodjela, spremni smo raspravljati. Oni stalno govore o nekom prijedlogu eksperata ili struke, o tome slušam deset godina. Prijedlog je samo ono što dođe u parlament i o tome se može razgovarati. Mi smo 2015. i 2016. godine imali zaključke kojima se obavezuje Vlada FBiH da u roku od 90 dana napravi draft novog zakona i nisu napisali niti jednu rečenicu - kaže Ilić.

Ovo što smo usvojili, ističe, barem malo ispravlja nepravdu koju smo imali sve ove godine, a sada nam kažu: "Nemojte taj, doći će neki novi".

- Više nismo imali strpljenja, ne samo mi iz TK, nego što je pokazalo glasanje, iz najvećeg dijela FBiH. Ovaj zakon će biti na snazi dok ne dođe neki prijedlog, nadam se bolji i pravdeniji - navodi Ilić.

Dnevna politika

On dodaje da Zakon o pripadnosti javnih prihoda ne treba biti poprište za dnevnopolitičke obračune.

- Što se mene tiče ovo nije politikantstvo ni populizam. Ovo traje godinama, incijativu su pokrenuli zastupnici i delegati iz više političkih subjekata, iz raznih dijelova FBiH i nema mjesta za dnevnopolitičke okršaje - navodi Ilić.

O optužbama da se radi o udaru na Sarajevo, Ilić kaže da "apsolutno nije riječ o tome".

- Sarajevo je naš glavni grad koji volimo i poštujemo. Ovdje se govori o Kantonu Sarajevo, a grad Sarajevo mora imati posebno mjesto i u raspodjeli prihoda i svim drugim segmentima, ali naravno u mjeri koja neće oštetiti bilo koga drugog - zaključio je Ilić.

Potpisnik incijative za izmjenu spomenutog zakona je i Gračanlija Mirsad Čamdžić, federalni zastupnik i potpredsjednik Naše stranke.

- Dolazim iz sredine gdje je već 15 godina jako izražen narativ za izmjene ovog zakona, naravno da sam glasao "za". Vlada Fadila Novalića gazi već osmu godinu mandata, a nije bila u stanju da donese zakon koji je po važnosti, možda odmah iza budžeta. Izmjenama su zadovoljni oni kojim je nepravda umanjena, a nezadovoljni oni kojima je nepravda učinjena. Nadam se da će ovo biti signal Vladi FBiH da se napravi zakon da svi budu zadovoljni - kaže Čamdžić.

On kaže da je u Zastupničkom domu te da je 77 zastupnika izvan Kantona Sarajevo glasalo "za", a 21 zastupnik iz KS bio je protiv.

Na pitanje da li u raspravama ima mjesta za dnevnu politiku, uzimajući u obzir izjave pojedinih zastupnika iz Kantona Sarajevo, Čamdžić kaže:

"Ove promjene su potrebne i Tuzlanski kanton je to tražio od svih svojih zastupnika, ali se sasvim sigurno čekao i momenat kada premijer KS nije iz SDA. U ovom trenutku, mislim da izmjene ne bi bile usvojene da KS 'drži' SDA".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.