open-navfaktor-logo
search
Ubistvo od prije 21 godinu
Ubica bankara Ibrahima Dedića ponudio milion kuna kaucije, sud odbio
Osumnjičeni za ubistvo bankara Ibrahima Dedića, Tomislav Viktor Basa, ponudio je sudu kauciju od milion kuna u gotovini.
01.02.2020. u 10:40
get url
text

Sud je kauciju odbio i odredio mu istražni pritvor u trajanju od mjesec dana, piše Index.hr. 

Podsjetimo, on je uhapšen 21 godinu nakon zločina, a Indexu je potvrđeno da je bio pripadnik virovitičke gardijske bojne Kumovi.

Virovitičkim Kumovima, kako je ispričao saborski zastupnik HDZ-a i šef HVIDRA-e Josip Đakić, Basa se pridružio iz 132. našičke brigade HV-a.

-On je iz Orahovice i iz našičke brigade se nama pridružio 1994. S njim sam u ratu proveo cijelu 1994. i 1995. godinu. Bio je s nama u izviđačkoj diverzantskoj satniji i bio je stvarno jedan primjeran vojnik ratnik i vrstan diverzant-ispričao nam je Đakić. 

Kaže kako je nakon rata izgubio kontakt s Basom, no sretali su se na sprovodima saboraca.

-Zadnji put smo se vidjeli prije pet godina na sprovodu pokojnog zapovjednika. Tada smo razgovarali na karminama i pričao mi je kako živi u Švicarskoj. Ali on je dolazio u Hrvatsku- rekao je Đakić. 

Dodao je kako nikada nije upoznao porodicu osumnjičenog ubice. 

Đakić ne vjeruje u to da Base godinama nije bilo u Hrvatskoj, što su iz policije naveli kao jednu od okolnosti zašto je uhapšen tek nakon 21 godinu.

-Nije točno da nije dolazio 20 godina, pogledao sam tu press konferenciju policije i ne znam šta bih rekao. Mislim da je on često bio u Hrvatskoj-zaključio je Đakić. 

VEZANI TEKST - Nakon 20 godina otkrivene ubice bankara Ibrahima Dedića, sarađivao i sa Fikretom Abdićem

U julu 1999. godine za zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Prema pričanju komšija, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo ko je ubio bankara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.