VEZANI TEKST - Upućen zahtjev: Tadić mora reagirati, ruski "psi rata" dolaze u Višegrad, a nisu odgovarali za zločine

- Rusi su davali živote za srpsku slobodu i pritekli u pomoć kada god je bilo potrebno - izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite bh. entiteta Republika Srpska Duško Milunović, prenosi visegrad365.com.

Milunović je naglasio kako se radi o ljudima "koji su srcem osjetili da je potrebno pomoći srpskom narodu".

- Oni su, bez ikakvog poziva, pritiska ili naloga države, došli zato što su bili svjesni da je srpski narod ugrožen, kao i njihovi preci vjekovima prije toga - istakao je Milunović očito želeći stvoriti sliku kako Moskva tokom agresije na BiH nije imala nikakvog utjecaja na zbivanja u našoj državi.

U to će povjerovati tek naivni koji i sada misle da sa pokušajem razbijanja države BiH Kremlj nema ništa.

VEZANI TEKST - I ovog 12. aprila provocirat će žrtve zločina: Ruski "psi rata" u Višegradu obilježavaju svoj dan

Rusi su periodu od 1992. do 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i regularnim jedinicama Vojske RS-a i Srbije činili zločine nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu, objavili su prošle godine iz Udruženja "Žene žrtve rata".

Prema zvaničnim podacima Vlade RS-a, u redovima VRS-a od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

U neposrednoj blizini Jevrejskog groblja, u Trebevićkoj ulici u Sarajevu, novembra 1993. godine osnovan je Treći ruski dobrovoljački odred. Njegov komandant je postao je bivši major Ruske vojske Aleksandar Škrabov. Taj odred je učestvovao u više operacija Vojske RS-a. Aleksandar Škrabov je poginuo 4. juna 1994. godine.