Nakon nevremena koje je u petak naveče zadesilo Općinu Tešanj, 220 stambenih objekata je poplavljeno, a 20 klizišta je pokrenuto.

- Nadam da ćemo sa današnjim i sutrašnjim danom sanirati prioritetne slučajeve - kazao je za Fenu načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Trenutno je Civilna zaštita aktivirana na dezinfekciji objekata na odeređenim lokalitetima, te na ispiranju bunara gdje oni postoje.

Foto: Fena

Huskić je istakao da je angažiran i Centar za socijalni rad kako bi ostvarili osnovni uvid u socijalne potrebe stanovnika koji su pogođeni ovim poplavama.

- Osim štete koju smo imali na stambenim objektima, prema dosadašnjim podacima imamo 30 subjekata u kojima je voda nanijela određenu štetu, a tu su poslovni subjekti kojima su štete procijenjene na pola miliona maraka – izjavio je Huskić.

Kazao je da je 220 kuća potpuno ili djelimično neuslovno za život.

- U nekim slučajevima je voda bila visine i do jedan metar, tako da je u kućama uništeno sve i ti ljudi su ostali bez svega – kazao je Huskić.

Istakao je da su građanima koji je to od pomoći dijelili isušivače vlage, jer su te isušivače dobili od Federalne uprave civilne zaštite.