Iako je Ustavom BiH i njenih entiteta utvrđeno kako je BiH sekularna država, u entitetu RS je obilježavanje krsnih slava javnih institucija postalo praksa. O paradoksalnosti te prakse svjedoči i etnička struktura učenika Prve osnovne škole u Srebrenici i pripadajućih područnih škola.

VEZANI TEKST - Djeca u osnovnoj školi u Srebrenici veličaju četnike

Srebreničke škole, prema zvaničnim podacima, pohađa 424 učenika. Od tog broja, 314 učenika je bošnjačke nacionalnosti, dok je 110 učenika srpske nacionalnosti. Dakle, više od 74 posto srebreničkih učenika su Bošnjaci, a javna obrazovna ustanova koju pohađaju tradicionalno obilježava krsnu slavu Svetog Save.

Bošnjački učenici čine većinu ukupnog broja učenika centralne škole u Srebrenici. Tu školu pohađa 136 bošnjačke djece, te 101 učenik srpske nacionalnosti.

- Za one koji nisu upućeni, samo je u Srebrenici 74,056 posto manjina. Zašto? – pitaju se iz Medžlisa Islamske zajednice u BiH Srebrenica.

U Srebrenici je u srijedu, podsjetit ćemo, održan mirni protest upozorenja roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti. Veliki broj roditelja i djece je izrazio svoje nezadovoljstvo nakon što su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Roditelji bošnjačke djece su predali određene zahtjeve upravi škole, ali i drugim instancama i nadležnim institucijama.

- Roditelji su se okupili da izraze svoje nezadovoljstvo, ne samo povodom posljednjih dešavanja u Srebrenici, nego protiv sistema koji diskriminira jedan dio djece koja pohađaju ovu školu. Naši zahtjevi su predati rukovodstvu škole i istovremeno će biti poslati na sve relevantne institucije – kazao je predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović.