open-navfaktor-logo
search
Ponavlja li se '97.
U RS-u ključa: Širom Banje Luke bilbordi "Samostalnost", Čavić upozorava na sukob Srba i Srba
U Republici Srpskoj ključa, posebno nakon odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da se obavi kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.
13.10.2022. u 15:34
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik i on su stari znanci od 1998: Escobar ga doveo na vlast, Escobar će ga ili urazumiti ili smijeniti?

S jedne strane je SNSD sa koalicionim partnerima, a sa druge su SDS i PDP. 

Širom Banje Luke osvanuli su bilbordi udruženja Veterana Republike Srpske na kojima piše "Samostalnost". Ovaj potez dolazi u trenucima velikih tenzija u kojima opozicija pokušava osporiti svoj izborni poraz, a pobjedu Milorada Dodika. 

Sam Dodik najavio je prije dva dana otvaranje puta ka nezavisnosti RS-a, a nakon što je CIK donio odluku o ponovnom brojanju. 

- Opozicija je skočila s pričom kako je narodna volja pokradena. Ovo oni vide kao neku malu pobjedu, ali vidjet ćemo. Kako je sve uredno na ostala tri nivoa, a jedino nije uredu izbor za predsjednika Republike Srpske. Republika Srpska će ostati mirna i stabilna. Zna se ko je pobjednik izbora, ali mi je u jednu ruku i drago što su ovakvom odlukom ubrzali naš put ka nezavisnosti - kazao je lider SNSD-a. 

 

Bivši predsjednik RS-a i lider NDP-a Dragan Čavić, koji je u koaliciji sa Miloradom Dodikom, upozorio je za RTRS da mu sve miriše na 1997. godinu i tadašnje događaje u RS-u. 

- U RS-u je moguća teška politička kriza i konfrontacija između suprotstavljenih političkih blokova uz veliko učešće CIK-a i stranaca. To dovodi do usijanja, a kada pređe na čisto političko polje, onda su i druga polja moguća. Bojim se sukoba Srba i Srba jer niko neće ćutke prihvatiti bezočno kršenje zakona - rekao je on.

Istakao je da se politikom počeo baviti 1997. godine jer mu je bilo jasno da prijeti sukob zbog tadašnje "teške političke konfrotacije zapadnog i istočnog dijela RS-a preko političkih aktera iz SDS-a."

- Vrlo je slična situacija toj iz 1997. godine. Tada su stranci bili debelo involvirani. Samo su akteri bili na različitim stranama - podsjetio je.

Na pitanje da li govori o mogućem međusobnom sukobu Srba, Čavić je odgovorio:

- Sve miriše na to.

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić 1997. godine je potpomogunuta zapadnim silama digla pobunu protiv tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, bliskog osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Ključna bitka je tada bila ona za MUP RS-a. Tada se na njegovom čelu nalazio Dragan Kijac, protivnik Plavšić i Milorada Dodika koji je stao uz nju. 

Aktuelni ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač prije 25 godina bio je šef Specijalne policije. Odlučio je otkazati poslušnost ministarstvu i upravo su Lukačeve snage odigrale najbitniju ulogu u zauzimanju zgrade MUP-a. Ti događaji će kasnije odrediti njegovu karijeru. 

Uz izdašnu pomoć tadašnje američke administracije koju je u Banjoj Luci predstavljao Gabriel Escobar, ratna zločinka i tadašnja predsjednica RS-a Biljana Plavšić je u udaru 1997. uz pomoć transportera SFOR-a srušila vlast SDS-a te sjedište RS-a s Pala prebacila u Banju Luku.

NATO trupe tada su zaustavile sukob između rivalskih srpskih tabora u Banjoj Luci, prateći desetke Karadžićevih pristalica iz hotela kojeg su opkolili njegovi protivnici. Karadžićev tabor, odlučan da ne ustupi vlast Plavšić, obećao je da će održati masovni miting u istočnoj Bosni. Iz hotela Bosna tada je pobjegao i ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

U to vrijeme miljenik Zapada, lider SNSD-a na burnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, u noći između 17. i 18. januara 1998. godine izabran je za premijera. Te godine u NSRS-u njegova je stranka imala samo dva zastupnika – on i Nenad Baštinac, ali to nije bilo nikakva prepreka da SAD na mišiće preko Plavšić izlobira 42 zastupničke ruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.