Kako je istakao predsjednik SDBiH Enver Bijedić, ovo je prvi put da predstavnik izvršne vlasti posjeti jedan politički subjekt i ojačaju saradnju izvršne i zakonodavne vlasti, a sve u cilju što kvalitetnijeg života građana u BiH.

- S obzirom na to da smo mi parlamentarni na svim nivoima, zaslužujemo da nam se obrati zakonodavna vlast kako bismo uskladili određena pitanja te u budućnosti popravili stanje u zemlji i radili u interesu građana. Ovakav spoj i saradnja izvršne i zakonodavne vlasti mogu dovesti do svega toga - kazao je predsjednik SDBiH Enver Bijedić.

Na sastanku je najavljena i pomoć Vlade FBiH Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla u borbi protiv koronavirusa.

Tokom svog obraćanja medijima, premijer Novalić je naglasio da su Socijaldemokrate istinska ravnoteža razuma u političkom životu i da je ova posjeta prirodan slijed konstruktivne saradnje.

- Ona koristi razum pri donošenju odluka, nije kreirana kao čista opozicija ili vlast i na tome im se zahvaljujem. Također, ovdje smo da razgovaramo i o budućim zakonskim rješenjima koja nam slijede u septembru i veoma su važna. Riječ je o zakonu o doprinosima i dohotku koji trebaju smanjiti obaveze, zatim zakonu o posebnoj naplati javnih prihoda, što je veoma bitno za rudnike i zdravstvo te zakonu o restrukturiranju zdravstva gdje bi sve zdravstvene ustanove trebale dobiti podršku, a u prvom krugu u skladu sa Svjetskom bankom za UKC Tuzla je predviđeno 70 miliona maraka transfera - izjavio je Novalić.

Kao što je već od ranije poznato, zajednički kandidat Socijaldemokrata BiH i Demokratske fronte za gradonačelnika Tuzle je dr. Vahid Jusufović.

Premijer FBiH Fadil Novalić, čestitao je na izboru kandidata za gradonačelnika, pogotovo što je bio svjedokom izjave i zrelosti dr. Jusufovića kada je na sjednici Vlade FBiH rekao da neće staviti potpis na skupu opremu bez sistema javnih nabavki koji idu normalnim redoslijedom i to u najtežim trenucima u borbi protiv koronavirusa, saopćeno je iz SD BiH.

Sa ovog sastanka Enver Bijedić, pozvao je građane Tuzle, kao i članove SDP-a da podrže dr. Jusufovića, te je istakao da je ubijeđen u njegovu pobjedu i demokratske promjene u Tuzli.