U Parlamentu BiH o revizorskim izvještajima: "Svi znamo da se radna mjesta kupuju"

objavljeno: 31.01.2018. u 11:48

U toku je zastupnička rasprava o Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu, kojeg je podnio Ured za reviziju institucija BiH, te o izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 72 institucije Bosne i Hercegovine.

Ured za reviziju intitucija BiH je, podsjećanja radi, dao ukupno 544 preporuke, a zastupnici su iskazali gotovo usaglašen stav da institucije ne provode preporuke na način na koji bi to trebale raditi. Te preporuke se, konstatirali su, uglavnom odnose na pitanje javnih nabavki.

Sa prijedlozima da se temljnije pristupi raspravi o izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH se pojedini zastupnici nisu složili. Jedan od njih je i zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

- Ovo je treći pokušaj da završimo ovu sjednicu. Mislim da je cilj većine da se ova sjednica ne završi jer ako se završi, morat ćemo glasati o izbornim zakonima, koji će pasti – kazao je Magazinović.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmtović izrazio je sumnju u vjerodostojnost revizorskih izvještaja, s obzirom da Ured za reviziju institucija BiH nije niti jedan izvještaj ocijenio kao negativan.

- Ako je sve u redu, ako nema korupcije i nema kriminala, za nekoliko mjeseci ćemo biti kao Švedska ili Norveška – kazao je Ahmetović.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević je naglasila da nije problem u Uredu za reviziju institucija BiH već u zakonima koji omogućavaju anomalije u procedurama. Problem je, dodaje, u Zakonu u državnoj službi, a prijedlog koji je u parlamentarnu proceduru uputio Nezavisni blok je, smatra Pandurević, još gori od postojećeg.

- Ja ne razumijem o čemu kolegica govori. Vjerovatno nije pročitala zakon ili ga nije razumjela – odgovorio je zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Pandurević je u replici istaknula da bi Šepić trebao znati na koji se način zloupotrebljavaju postojeće zakonske odredbe, s obzirom na njegovo iskustvo u izvršnoj vlasti.

- Svi znamo da se radna mjesta u ovoj državi kupuju, a kupuju se od onih koji sjede u ovim komisijama. Vi njima dajete bezgraničnu moć da se njihove greške ne mogu ispravljati – kazala je Pandurević.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto predložila je da se na posebnoj 57. sjednici održi rasprava o izvještajima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koji se odnose na institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom.

Zastupnici su usvojili ovaj prijedlog te će rasprava i izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda 55. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koje se odnose na izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji biti pomjereno za posebnu sjednicu.