open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
U parlamentarnoj proceduri se "ukazao" HDZ-ov Izborni zakon: Hoće li ga sada podržati stranke "Osmorke"
U parlamentarnoj proceduri za novi saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nalazi se 18 novih zakona te izmjena i dopuna postojećih, a među njima su i izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predložio HDZBiH.
27.12.2022. u 21:05
get url
text

Njih je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio sredinom ove godine po hitnoj proceduri zahvaljujući glasovima HDZ-a i SNSD-a, ali iako o njemu nije glasano u Zastupničkom domu, iz izjava zastupnika različitih stranaka bilo je očito da tada ne bi dobio većinu.

Način glasanja u Domu naroda za HDZ-ov Izborni zakon

Međutim, konstituisan je novi saziv Zastupničkog doma, a HDZ, SNSD i stranke "Osmorke" su potpisale sporazum o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.
Zato se postavlja pitanje da li će izmjene Izbornog zakona BiH po mjeri HDZ-a ovaj put ipak imati prolaz u Zastupničkom domu.

Razmatranje tog HDZ-ovog zakona bilo je na dnevnom redu i današnje sjednice Kolegija Zastupničkog doma kojeg čine Denis Zvizdić (NiP) kao predsjedavajući Doma, te Nebojša Radmanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZBiH) kao dopredsjedavajući.

Da bi izmjene i dopune Izbornog zakona koje je predložio HDZ bile usvojene i u Zastupničkom domu potrebno je, kako nam je ranije pojašnjeno, deset zastupnika iz FBiH i pet iz RS-a.

- U prvom krugu glasanja treba većina prisutnih koji glasaju da bi bio usvojen, s tim da trećina iz svakog entiteta mora biti za da bi bio usvojen. To znači deset iz FBiH i pet iz RS-a - pojasnila je tadašnja zastupnica SDA Alma Čolo. 

Tih deset HDZ nije imao u prošlom sazivu, ali bi ih, sa svoja četiri, mogao lako dobiti ukoliko bi ih stranke "Osmorke" podržale ili barem šest od 13 zastupnika "Osmorke".

VEZANI TEKST - Duvnjak: Izjava Bradare je zloslutna, neka "Osmorka" odgovori javnosti šta je obećala

"Osmorku" u državnom Parlamentu čine SDP koji ima pet državnih zastupnika, Narod i pravda koji ima tri zastupnika, zatim Naša stranka i Bh. inicijativa Fuad Kasumović koji kao klub imaju tri zastupnika, NES i stranka Za nove generacije (ZnG) koje imaju po jednog zastupnika.

Neki od zastupnika bili su iznenađeni da se ovaj zakon "pojavio" u proceduri.

Zlatko Miletić, zastupnik stranke Za nove generacije, kazao nam je da on neće podržati HDZ-ove izmjene Izbornog zakona, a hoće li ga podržati "Osmorka" da pitamo njih. Miletić je u prošlom mandatu bio delegat u Domu naroda i glasao je protiv.

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, rekao nam je da izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ nemaju podršku NES-a, a za "Osmorku" ne zna.

Saša Magazinović, predsedavajući Kluba zastupnika SDP-a, istakao je da na dnevnom redu nije niti jedan zakon zasebno nego pregled zakona čija procedura usvajanja nije završena.

- Nakon toga će se vidjeti da li će u određenom roku predlagači ostati kod svojih prijedloga ili se nepreuzimanjem zakona okončava zakonodavni postupak – dodao je Magazinović.

Ipak, teško da će HDZ odustati od svog prijedoga.

Magazinović je napomenuo da se njegov stav o tom prijedlogu HDZ-a nije promijenio. On je ranije rekao da je HDZ-ov prijedlog protuustavan i pravi veće diskriminacije nego što sada postoje.

Ono što je HDZ predložio svojim izmjenama Izbornog zakona, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jeste da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

VEZANI TEKST - Kojović o glasanju za Čavaru: I oni koji su ga stavili na crnu listu dali bi prioritet sporazumu sa HDZ-om

Predložili su u da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

- Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog - navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH. HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući s liste te stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.