open-navfaktor-logo
search
Desetodnevni boravak
U ovoj godini pravo na besplatno banjsko liječenje imat će 854 penzionera u FBiH, ove uvjete moraju ispuniti
Najugroženiji penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih 854, imat će pravo u ovoj godini na besplatno desetodnevno banjsko liječenje, rekao je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.
15.03.2021. u 07:40
get url
text
Penzionerka

Dodaje da su kriteriji zdravstveno stanje, visina penzije i da do sada nisu bili u banjama.

Najugroženiji i bolesni 

- I ove godine Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je u planu finansiranja predvidio novac za pomoć u rehabilitaciji bolesnih i najugroženijih penzionera u iznosu od 470.000 KM sa banjama Reumal u Fojnici, Aquaterm u Olovu i Ilidža u Gradačcu. Savez je dogovorio jedinstvenu cijenu za rehabilitacije u iznosu od 550 KM za desetodnevni boravak i tretman u banji. Na osnovu odobrenog novca i cijena usluga Savez je u mogućnosti da osigura pomoć u rehabilitaciji bolesnih i najugroženijih 854 penzionera - govori Mehić.

Dodaje da će se pri izboru penzionera za rehabilitacuju uzeti u obzir zdravstveno stanje, visinu penzije i da do sada nisu koristili ovo pravo.

- Moram istaći da su banje u okolnostima pandemije koronavirusa poduzele sve mjere i da u proteklom periodu nismo imali niti jedan slučaj zaraze koronavirusom naših članova pri boravku u banjama. Nadamo se da će tako i ostati i u ovoj godini. Priprema za banje s obzirom na okolnosti i kriterije za izbor kandidata zahtijevat će određeno vrijeme, a ugovorom sa banjama definisano je da se na banjsko liječenje može otići u periodu od 1. aprila do 31. decembra. Pravilnik o izboru penzionera za rehabilitaciju će ići prema općinskim penzionerskim udruženjima koji će određivati kandidate na osnovu zdravstvenog stanja, broja penzionera koje mogu poslati ispred svog udruženja - govori nam Mehić.

Nije lahko od 200.000 penzionera odabrati njih 854 

Dodaje kako je zasigurno mnogo penzionera koji ispunjavaju uvjete za boravak u banjama.

- Mnogo je više onih koji ispunjavaju uvjete za banjsku rehabilitaciju, nego što udruženja mogu dati mjesta jer mi imamo 200.000 penzionera, a ide 854. Predsjednici općinskih udruženja imat će jedan težak i nezahvalan posao - rekao je Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.