open-navfaktor-logo
search
Znate li koje su
U ovih 17 zemalja je najteže dobiti državljanstvo
Dobijanje državljanstva u većini zemalja nije jednostavno, međutim, u nekim zemljama je to puno teže. 
10.12.2022. u 17:39
get url
text
pasoš

Na prvom mjestu ove liste nalazi se Katar

Ova mala nacija u Persijskom zalivu jedna je od najbogatijih zemalja svijeta. Uz ekonomiju zasnovanu na prirodnom plinu i malom domorodačkom stanovništvu, Katar s izuzetnom pažnjom čuva svoje državljanstvo.

Kako stranac može dobiti državljanstvo u Kataru?

Pa, prvo, morate živjeti u Kataru najmanje 25 godina prije nego što možete podnijeti zahtjev za državljanstvo. Također će vam trebati dobro poznavanje arapskog jezika, dokaz o dobrom ponašanju i dokaz o tome da dovoljno zarađujete za život.

Katar ne priznaje dvojno državljanstvo, tako da ćete se morati odreći originalnog pasoša ako želite katarski i vjerovatno ćete morati preći na islam (ako već niste musliman). To zasigurno čini Katar jednom od zemalja u kojima je najteže dobiti državljanstvo.

Nakon Katara, Vatikan je druga zemlja na listi zemalja u kojima je teško dobiti državljanstvo. 

Mali Vatikan je jedna od najmanjih nacija na svijetu. Ako tamo dobijete državljanstvo, pridružili biste se listi oko 450 sugrađana ove države. Međutim, postoji dobar razlog zašto Vatikan ima tako mali broj građana. Pravila koja se moraju ispoštovati u ovom procesu čine Vatikan jednu od najtežih zemalja na svijetu za dobijanje državljanstva.

Prema važećem zakonodavstvu, državljanstvo Vatikana možete dobiti u samo tri okolnosti:

  • Ako ste kardinal koji živi u Vatikanu ili Rimu
  • Ako ste diplomata koji predstavlja Svetu Stolicu
  • Ako živite u Vatikanu jer radite za Katoličku crkvu

Ove tri specifične i neobične okolnosti uveliko doprinose tome da Vatikan postane jedna od zemalja najteže za dobijanje državljanstva.

Treće mjesto ove liste zauzima Lihtenštajn

Smještena između Austrije i Švicarske, mala planinska država Lihtenštajn ima oko 40.000 stanovnika. Lihtenštajn je jedna od najbogatijih zemalja na svetu, sa BDP-om sličnim onim u Monaku. Iako nije član Evropske unije, Lihtenštajn je dio Evropskog ekonomskog prostora (EEA). To znači da vlasnici pasoša Lihtenštajna imaju puna prava na slobodu kretanja u cijeloj EU i EGP – baš kao i građani EU.

Kako onda možete postati državljanin Lihtenštajna?

Prije svega, morat ćete živjeti u Lihtenštajnu najmanje 30 godina prije nego što steknete pravo na podnošenje zahtjeva za državljanstvo. Moguće je smanjiti ovaj vremenski okvir na 10 godina, ako možete uvjeriti članove vaše zajednice da glasaju za vašu naturalizaciju. Alternativno, možete se vjenčati sa državljaninom Lihtenštajna i dobiti državljanstvo nakon pet godina.

Butan je također zemlja u kojoj je jako teško doći do državljanstva. 

Izolovano himalajsko kraljevstvo Butan ima neke od najstrožih svjetskih politika ulaska u državu. I to samo za turiste!

Da biste postali državljanin (pod pretpostavkom da nemate butanske roditelje), morate živjeti u Butanu najmanje 20 godina prije nego što se prijavite. Također će vam trebati dokaz o dobrom ponašanju za to vrijeme, uključujući da nema evidencije da ste rekli nešto protiv butanskog kralja. Vlasti Butana mogu odbiti vaš zahtjev za državljanstvo bez navođenja razloga. A kada se državljanstvo dobije, može se opozvati u bilo kom trenutku u budućnosti ako negativno govorite o kralju ili zemlji.

Na petom mjestu nalazi se Saudijska Arabija.

Naftom bogata država Saudijska Arabija dom je Meke i Medine, najvažnijih lokacija u islamskom svijetu. Mnogi iseljenici žive i rade u Saudijskoj Arabiji.

Ali kako možete dobiti državljanstvo Saudijske Arabije?

Za početak, morate tamo živjeti najmanje 10 godina prije podnošenja zahtjeva. Sposobnost čitanja, pisanja i govora tečnim arapskim jezikom je još jedan težak zahtjev. Morate imati čist krivični dosije i biti "općenito smatrani moralnim". Ministar unutrašnjih poslova ima konačnu odluku o tome da li će odobriti zahtjev za državljanstvo. Saudijska Arabija ne priznaje dvojno državljanstvo, tako da biste se morali odreći originalnog pasoša da biste stekli saudijsko.

U susjedstvu Saudijske Arabije nalazi se država Kuvajt, još jedna pustinjska država bogata naftom, ali i država komplikovanog procesa dobijanja državljanstva. 

Ovdje je sticanje državljanstva naturalizacijom sličan izazov. Prije podnošenja zahtjeva morate živjeti u Kuvajtu najmanje 20 godina. I ne samo to, već ćete morati tečno govoriti arapski i biti musliman, bilo rođenjem ili naknadno prelaskom. Kao i većina njegovih susjeda u Zaljevu, Kuvajt ne priznaje dvojno državljanstvo. U svjetlu svega toga, Kuvajt je definitivno jedna od zemalja gdje je najteže dobiti državljanstvo.

Sedmo mjesto zauzima Švicarska.

Prelijepa Švicarska - jedna od najsretnijih zemalja svijeta - također je jedna od zemalja u kojoj je najteže dobiti državljanstvo.

Za početak, rok za dobijanje švicarskog državljanstva jedan je od najdužih u Evropi sa potrebnim minimalnim boravkom od 10 godina. Ako već niste državljanin EU ili EEA, trebat će vam "C boravišna dozvola" za život i rad u Švicarskoj. Također ćete morati govoriti jedan od švicarskih nacionalnih jezika (njemački, francuski, italijanski i retoromski) do nivoa B2 i pisati ga do nivoa A2.

Proces državljanstva putem naturalizacije uključuje tri faze odobravanja: konfederaciju, kanton i komunu. Pojedinačni kantoni i komune mogu postaviti svoje zahtjeve za proces dobijanja državljanstva, što ga čini još izazovnijim.

Nisu samo male zemlje te koje ljubomorno čuvaju svoje državljanstvo. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu – Kina – također otežava strancima da dobiju državljanstvo naturalizacijom.

Prema kineskom zakonu o državljanstvu, stranac može "pokušati" postati kineski državljanin ako ima kineske rođake, ako su se nastanili u Kini ili imaju "druge legitimne razloge". Obratite pažnju na upotrebu svih tih nejasnih termina. Oni to ne olakšavaju. Također ćete morati da živite u Kini duže vreme, ali zakon ne precizira tačan broj godina.

Iako nije na vrhu liste, Sjevernu Koreju ste sigurno očekivali. 

Izolovana država Sjeverna Koreja, ponekad poznata kao Pustinjačko kraljevstvo, jedna je od najmisterioznijih i najzagonetnijih zemalja svijeta. Sjeverna Koreja ima jedan od najslabijih pasoša na svijetu, tako da je nejasno zašto bi neko želio da ga dobije.

Državljanstvo Sjeverne Koreje dodjeljuje samo Prezidijum Vrhovne narodne skupštine, ali niko zapravo ne zna šta proces uključuje, jer ne postoji jasan zakon koji to reguliše. Kao što možete očekivati, Sjeverna Koreja ne priznaje dvojno državljanstvo, a kada vam se državljanstvo dodijeli, nećete ga se moći odreći.

Deseto mjesto zauzima Japan.

Za razliku od Sjeverne Koreje, obližnji Japan ima jedan od najmoćnijih pasoša na svijetu, koji omogućava vlasnicima da putuju u 193 zemlje bez viza.

Ali kako stranac može steći japansko državljanstvo naturalizacijom? Da li je to uopće moguće?

Prema japanskom zakonu o državljanstvu, stranac mora imati prebivalište u Japanu najmanje pet uzastopnih godina prije podnošenja zahtjeva za državljanstvo. Također ćete morati biti "ispravnog ponašanja" i morat ćete zarađivati dovoljno za život u Japanu. Naturalizacija je zabranjena ako ste ikada "formirali ili pripadali organizaciji koja planira ili zagovara rušenje japanske vlade".

Japan ne priznaje dvojno državljanstvo, ali barem su jezični zahtjevi lahki. Potrebno je samo da poznajete osnovne japanske jezike pogodne za svakodnevni život. To znači - biti sposoban govoriti, razumjeti, čitati i pisati japanski na nivou učenika osnovne škole od sedam ili osam godina.

Vraćamo se u Perzijski zaljev, jer je proces dobijanja državljanstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima također težak.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji uključuju Dubai i Abu Dhabi, imaju izazovan proces državljanstva sličan njihovim susjednim zemljama. Morat ćete tamo živjeti najmanje 30 godina prije nego što UAE razmotre vaš zahtjev za naturalizaciju, ali postoji izuzetak za državljane Katara, Bahreina i Omana, koji se mogu prijaviti nakon samo tri godine boravka. Državljani drugih arapskih zemalja mogu se prijaviti nakon sedam godina boravka u UAE.

Trebat ćete dugo biti predani postupku ukoliko želite postati državljani San Marina. Ova mala zemlja koja graniči sa Italijom ima najduži vremenski okvir u procesu dobijanja državljanstva u Evropi.

Da biste se naturalizirali kao građanin San Marina, morate imati prebivalište najmanje 30 godina. Štaviše, morate se odreći bilo koje druge nacionalnosti. Kao što biste očekivali, San Marino ne priznaje dvojno državljanstvo.

Veliko i Generalno vijeće San Marina zaduženo je za odobravanje, a vaša prijava mora biti usvojena kvalifikovanom dvotrećinskom većinom.

Većina zemalja EU olakšava proces dobijanja državljanstva putem naturalizacije, ali Austrija je izuzetak. To je jedna od zemalja EU u kojima je najteže dobiti državljanstvo.

Zašto je teško postati austrijski državljanin?

Za početak, Austrija ima jedan od najdužih rokova za dobijanje državljanstva u EU. Morat ćete imati neprekidan boravak u zemlji najmanje 10 godina prije nego što podnesete zahtjev za naturalizaciju. Čak, Austrija želi da potpišete obavezujući sporazum u kojem obećavate da ćete učiti njemački jezik prema traženom standardu (B2).

Ako uspijete brzo dostići nivo B2, bit ćete nagrađeni skraćenim rokom boravka od samo šest godina.

Monako je jedna od najbogatijih zemalja svijeta sa izuzetno visokim BDP-om po glavi stanovnika. To ga čini veoma traženim, tako da vlada otežava dobijanje prebivališta, a pogotovo državljanstva.

Da biste postali državljanin Kneževine Monako, prvo morate tamo provesti 10 godina kao rezident. Kada podnesete zahtjev za državljanstvo, morat ćete dokazati svoju historiju boravka tako što ćete pokazati dugoročni ugovor o zakupu ili ispravu o nekretnini, a imovina u Monaku nije jeftina, u stvari je najskuplja u Evropi. Na kraju, da biste se naturalizirali kao građanin Monaka, morat ćete se odreći svih postojećih državljanstava.

Finska je jedna od samo dvije zemlje EU koje su uključene u ovu zbirku zemalja u kojima je najteže dobiti državljanstvo.

Da biste se prijavili za finsko državljanstvo, moraćete da položite ispit iz finskog jezika na nivou tri-četiri. Finski jezik se smatra jednim od najtežih na svijetu, ali dobra vijest je da Finska također ima švedski kao drugi službeni jezik, tako da možete polagati i ispit iz švedskog. Osim jezičnog ispita, morat ćete boraviti u Finskoj sedam godina prije podnošenja prijave.

Šesnaesto mjesto ove naše liste zauzima Singapur.

Singapur je posljednja zemlja u ovom krugu zemalja svijeta u kojima je najteže dobiti državljanstvo. Ova mala azijska država ima jedan od najmoćnijih pasoša na svijetu. Singapur se redovno bori sa Japanom za najvišu poziciju.

Dakle, koliko je lahko dobiti državljanstvo Singapura?

U teoriji, samo trebate imati stalni boravak u Singapuru najmanje dvije godine da biste stekli pravo na državljanstvo naturalizacijom. Stalni boravak možete dobiti na nekoliko različitih načina:

  • Posjedovanjem radne knjižice sa mjesečnim primanjima od najmanje 2.500 SGD, što je blizu 3.500 KM. 
  • Ulaganjem najmanje 2,5 miliona singapurskih dolara (oko 3,5 miliona KM) u ekonomiju zemlje.
  • Također, morate pokazati dokaz da imate vlastitu firmu sa najmanje 50 miliona singapurskih dolara (oko 68,5 miliona KM) u godišnjem prometu.

Ali posao u Singapuru je sve teže dobiti, a vlada čini proces državljanstva rigoroznijim. Čak ni Singapur ne priznaje dvojno državljanstvo. Singapur u zakonu također ima obavezu služenja vojnog roka za sve muške građane.

I na posljednjem mjestu ove liste, nalazi se Brunej Darussalam.

Ova mala suverena država, smještena tik uz sjeveroistočnu obalu indonežanskog ostrva Borneo, dobro je poznata i po svom bogatstvu i po korištenju šerijatskog zakona. Život u Bruneju podliježe mnogim pravilima, od kojih neka imaju teške posljedice ako se prekrše.

Vjerovatno vas ne iznenađuje kada otkrijete da je dobijanje državljanstva Bruneja veoma izazovno. Obično većina stranaca državljanstvo stiče brakom. Naturalizacija u Bruneju bez braka je prilično neuobičajena. Čak je i dobijanje statusa stalnog boravka teško. Stranci moraju boraviti u Bruneju najmanje 10 godina ako su u braku sa državljaninom, a u suprotnom 15 godina.

Uz sve to, Brunej je definitivno jedna od zemalja u kojoj je najteže dobiti državljanstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.