open-navfaktor-logo
search
Vozač uhapšen
U nesreći kod Slavonskog Broda poginule majka petero djece i 18-godišnja djevojka
Vozač koji je jučer na autoputu kod Slavonskog Broda skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je deset ljudi poginulo doveden je danas u Županijsko državno odvjetništvo.
26.07.2021. u 19:59
get url
text

Tamo je ispitan, a Državno odvjetništvo je za njega zatražilo istražni zatvor. Odluku će o daljnjem tijeku postupka, odnosno o tome hoće li za vozača biti određen istražni zatvor ili će se ga pustiti na slobodu, donijeti istražni sudac sutra ujutro. 

Kako je jučer izvijestila policija, vozač će biti krivično gonjen zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz članka 227. Krivičnog zakona - izazivanje saobraćajne nesreće u cestovnom saobraćaju, za šta je najveća kazna do 15 godina zatvora. Vozač je rekao da je do nesreće došlo jer je na trenutak zaspao za volanom.

U nesreći je, podsjetimo, povrijeđeno 45 osoba, a direktor Opće bolnice Slavonski Brod Josip Samardžić potvrdio je da je dvoje teško povrijeđenih putnika stabilno, a da će dvadesetak osoba biti pušteno kući. Dvije žrtve još nisu identificirane.

Među preminulima u strašnoj nesreći je Alinda Iprijaj, 37-godišnja majka petero djece.

Putovala je iz Njemačke za Kosovo, a s njom su išla i njena djeca. Četvero od ukupno pet koliko ih ima. Svi su prošli bez povreda, a djeca su od 14, 12, devet i sedam godina.

- Radio sam 10 godina u Rijeci, a još prije 30 godina sam otišao u Njemačku. Ja sam se vratio na Kosovo, a djeca, Alinda i još dva sina su mi ostala u Stuttgartu. Ona je tamo radila kao medicinska sestra. Išla je kod nas na godišnji odmor. Razmišljali su da idu avionom do Prištine, ali su se ipak odlučili za autobus, da im bude jeftinije. Tragedija je to velika za nas - kazao je njezin otac.

Dodao je da će kćer sahraniti na Kosovu te da sada čeka kada će mu bolničko osoblje dopustiti da preuzme svoje unuke.

- Zet je bio kod njih. Pitali su ga: Tata, gdje je mama? - prepričava Arif i plače. Plan je odvesti ih na Kosovo, a nakon sahrana se vratiti u Njemačku.

Među poginulima je i 46-godišnji Naser Sylmetaj, jedan od vozača autobusa. Iza sebe je ostavio trojicu sinova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.