VEZANI TEKST - SIPA u Mostaru uhapsila dvije osobe zbog utaje poreza

Iz SIPA-e su saopćili, ne objavljujući identitet, da su dvije osobe uhapšene na osnovu međunarodne crvene potjernice koju je raspisala Hrvatska.

Precizira se da su nadležna tijela Republike Hrvatske raspisala međunarodnu potjernicu putem Interpola Zagreb zbog hapšenja i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su bili dio kriminalnog udruženja koje se bavilo utajom poreza i carine te zloupotrebom u privrednom poslovanju.

Nakon što njihovo ispitivanje bude okončano, uhapšene osobe bit će predane Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o njihovom izručenju Republici Hrvatskoj, dodaje se u saopćenju. Visoki dužnosnik SIPA-e potvrdio je za Hinu da su uhapšeni Matea Prskalo, rođena 1994. u Splitu te Ivan Kolobarić, rođen 1977. u Mostaru.

Ivan Kolobarić je brat drugoosumnjičenog Olivera Kolobarića iz USKOK-ove operacije Flajš koji je zajedno s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem u posljednjih nekoliko godina od raznih firmi dobivao novac za nepostojeće usluge putem lažnih faktura. Svoje firme su zatim prodavali ili likvidirali. Oliver Kolobarić je imao devet firmi u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik, a u većini je odgovorna osoba bio brat Ivan Kolobarić.

Osumnjičeni obuhvaćeni istragom u akciji Flajš sumnjiče se da su sebi pribavili višemilionsku korist i time oštetili hrvatski državni budžet za nekoliko miliona kuna, a na čelu kriminalne grupe osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić, navodi Hina.