open-navfaktor-logo
search
Usmrtio 26 ljudi
U Mississippiju i Alabami počeli spasilački napori nakon razornog tornada
 U toku su spasilački napori u Mississippiju i Alabami nakon što je tornado u petak navečer protutnjao južnim američkim državama usmrtivši 26 ljudi.
26.03.2023. u 20:24
get url
text

Hitne službe morat će kopati po ostacima koje je za sobom ostavio tornado, koji je sravnio jedan grad i uništio kuće i poslovne objekte.

U nedjelju je u Mississippiju proglašeno vanredno stanje, javlja BBC, a američki predsjednik Joe Biden naredio je slanje federalne pomoći u pogođena područja.

Osoblje Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) stiglo je u Mississippi kako bi utvrdili štetu, a senator Roger Wicker je u tweet naveo da su "danas napori za oporavak širom države ozbiljno započeli".

Tornado je od petka klasificiran kao "razarajući" i dobio je preliminarnu ocjenu EF-4 - drugu najveću moguću ocjenu. U međuvremenu, Nacionalna meteorološka služba izdala je nadzor tornada za velike dijelove Alabame i Georgije za nedjelju.

U Rolling Forku su zdrobljeni automobili, cigle i staklo razbacani po ulicama, grad je gotovo u potpunosti izbrisan.

Približavajući se susjedstvu u zapadnom okrugu Sharkey, malo je naznaka bilo čega neobičnog. Bujna poljoprivredna zemlja koja ga okružuje potpuno je netaknuta, stablima ni vjetar nije narušio oblik. Onda, odjednom, vidite kuće koje su bile na putu tornada, potpuno su izbrisane.

U ovom ruralnom gradiću od samo 2000 stanovnika, gdje jedna petina stanovnika živi ispod granice siromaštva, deseci zgrada sravnjeni su sa zemljom pod naletom tornada.

Tornado je udario usred noći - ljudi su spavali i nisu čuli upozorenja. Mnogima je prvi pokazatelj da se nešto strašno događa bila buka.

Guverner države Mississippi Tate Reeves posjetio je Silver City i Winonu kako bi se susreo sa stanovnicima koje je pogodio razarajući tornado. Opisao je situaciju kao "tragediju", napisavši u tweetu "Blagoslovljeni smo hrabrim, sposobnim osobama koje reagiraju i dragim susjedima. Molimo vas da nastavite moliti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.