open-navfaktor-logo
search
Pred Finsku i Ukrajinu
U kakvoj su formi Zmajevi: Džeko neprikosnoven, Kolašinac bez minute
Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, u petak će objaviti spisak igrača na koje će računati protiv Finske i Ukrajine u odlučujućim mečevima kvalifikacija za SP 2022. 
26.10.2021. u 19:05
get url
text

Ono što može radovati bugarskog stratega na klupi Zmajeva i njegov stručni štab je činjenica da su se oporavili Miralem Pjanić, Rade Krunić i Siniša Saničanin, trojica standardnih reprezentativaca koji zbog povreda i koronavirusa nisu igrali ovomjesečne utakmice protiv Kazahstana i Ukrajine.   

No, s druge strane, Peteva može brinuti forma pojedinih standardnih reprezentativaca, koji imaju skromu, odnosno mizernu minutažu u svojim klubovima. To se odnosi na nekoliko igrača koji su nastupili u posljednjem meču kvalifikacija protiv Ukrajine (1:1).

VEZANI TEKST - Petev u petak objavljuje imena Zmajeva koji će protiv Finske i Ukrajine loviti baraž

Naravno, bez mnogo dileme u najboljoj formi je Edin Džeko, koji briljira u dresu Intera. Gledajući samo oktobar, Dijamant je odigrao sve četiri utakmice za svoj klub i ima učinak od tri gola i jedne asistencije. 

Smail Prevljak (Eupen), naš drugi napadač, ovog mjeseca odigrao je tri utakmice po 90 minuta, a nakon povratka sa mečeva u Kazahstanu i Ukrajini, u dvije utakmice nije uspio zatresti protivničku mrežu. 

Maksimalnu minutažu - tri utakmice po 90 minuta u oktobru upisali su Miroslav Stevanović (Servette), Amir Hadžiahmetović (Konyaspor) i Ibrahim Šehić (Konyaspor).

Anel Ahmedhodžić (Malme) je zbog povrede propustio dva meča (jedan u prvenstvu, jedan u Ligi prvaka, s tim da elitno evropsko takmičenje ne bi mogao igrati jer ima suspenziju zbog crvenog kartona). Njegov saigrač Adi Nalić nastupio je u četiri meča, ali je skupio mizernu minutažu (78 minuta u prvenstvu i 33 u Ligi prvaka). 

Eldar Ćivić (Ferencvaroš) je odigrao dva meča u prvenstvu Mađarske, te jedan u Evropskoj ligi - protiv Celtica. 

Dennis Hadžikadunić je odigrao samo jedno poluvrijeme za Rostov (dva susreta presjedio na klupi). Amer Gojak (Dinamo) u oktobru na svom kontu ima 31 minutu u HNL-u, te poluvrijeme u Evropskoj ligi. 

Jedini starter bh. tima iz Lavova koji za klub nije odigrao ni minutu u oktobru je Sead Kolašinac (Arsenal). Iskusni defanzivac u jednom meču je sjedio na klupi, dok u dva prvenstvena meča nije bio ni u zapisniku. 

VEZANI TEKST - Inter nezamisliv bez Edina Džeke, a zašto onda Dijamant seli na klupu?

Kada su u pitanju "zamjene" iz meča protiv Ukrajine, najveću minutažu ima Elvis Sarić (Gorica) - 237 minuta, a prati ga Sanjin Prcić (Strasbourg) sa 168 minuta. Ermedin Demirović je skupio "cijelih" 27 minuta za Freiburg, dok je Adnan Kovačević odigrao 91 minutu za Ferencvaroš.

Što se tiče oporavljenih Zmajeva, koji nisu bili u konkurenciji za oktobarske mečeve protiv Kazahstana i Ukrajine, raduje forma Pjanića, Krunića i Saničanina. 

Pjanić i Saničanin su odigrali po dva meča (180 minuta), dok je Krunić nastupio u tri utakmice (187 minuta). Oporavio se i Mateo Sušić (Cluj), koji je sinoć odigrao 90 minuta u prvenstvu Mađarske.

Gojko Cimirot još nije zaigrao nakon što se povrijedio u Kazahstanu, ali prema informacijama iz Belgije, sanirao je povredu i spreman je za izazove. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.