U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "Svjedočanstvo - Istina ili politika"

objavljeno: 06.03.2018. u 19:30

Izložba "Svjedočanstvo - Istina ili politika" otvorena je danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Na izložbi je predstavljeno 15 međunarodnih umjetnika i umjetničkih parova.

Umjetnički pristupi variraju od arhivskih, do participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja, te statističkog i tehnološkog promišlјanja.

Mlada umjetnica Lala Raščić rasvjetljava manipulativne narative vezane za ratnu prošlost, a ideja je bila da napravi transkript arhiva, kako bi se iz toga izvukle neke vrijednosti. Ali u njenom radu se desilo nešto sasvim drugo...

- Materijal je bio iznimno težak, pa je moj rad poprimio drugu dimenziju. Na kraju ja govorim o tome kako je zapravo teško napraviti rad na tu temu – kazala je Rašćić.

Bazu projekta čini audio arhiv od više od 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima, a razmatra i intervjue (svjedočenje) i umjetničke radove kao svjedočanstva.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović je istakla da je kvalitet projekta taj što u njemu učestvuju mladi ljudi koji nemaju nikakvo ratno iskustvo. Generacije koje su rođene poslije rata, ali koje propituju prošlost, prošlost svojih očeva, kako bi možda mogli živjeti u boljem društvu, te da su "nove generacije stasale i hoće da se bave ovim pitanjem“.

Na otvorenju izložbe predstavljen je i performans umjetnika Mersida Ramičevića.

Izložba je dio projekta Europe for Citizens, realizirana je uz pomoć Fonda otvoreno društvo BiH, a za posjetitelje će biti otvorena do 6. aprila.

Prošle godine bila je postavljena u Trentu u Italiji i u Beogradu, a nakon Sarajeva bit će postavljena u Banjoj Luci.