Petak, 23.02.2024.
h

U Gradskoj upravi odlučni: Za ime nam plaćaju i Sarajevo City Center i FK Sarajevo

U skladu s Odlukom o upotrebi grba, imena i isticanja zastave Grada Sarajeva, sve pravne osobe dužne su dati naknadu Gradskoj upravi ukoliko u svom nazivu koriste ime grada, grb ili zastavu.

Plaćanja su oslobođene samo fizičke osobe, ali pod uvjetom da ne zloupotrebljavaju ime grada, dok će neprofitna udruženja plaćati 100 maraka godišnje, a svi oni koji su registrovani kao pravne osobe, plaćat će u zavisnosti od broja zaposlenih, kazao je za Faktor Sanjin Smajlović pravobranilac Sarajeva.

- Upotrebu imena grada plaćaju FK Sarajevo, Sarajevostan, Sarajevoputevi, Sarajevska pivara, Sarajevo City Center i mnoge druge pravne osobe koji u imenu firme imaju Sarajevo - pojasnio je Smajlović.

Prema Odluci o upotrebi grba, imena i isticanja zastave Grada Sarajeva, pravne osobe koje ostvaruju pozitivne rezultate, imaju mali obim poslovanja, produktivnosti i dobit, a koje zapošljavaju do 10 radnika, za upotrebu grba ili imena Grada Sarajeva godišnje su dužne plaćati 720 maraka. Pravne osobe koje zapošljavaju do 30 osoba plaćaju 1.200 maraka, dok naknada za pravne osobe koje imaju više od 30 uposlenih iznosi 4.800 maraka. Imamo 40 firmi koje uredno plaćaju naknadu - dodaje naš sagovornik. 

Od 1. oktobra 2016. do 20. septembra 2017. godine, po osnovu izdatih rješenja o upotrebi imena grada, ostvaren je prihod od 43.900 maraka.

- Ova Odluka je na snazi od 2006. godine i Pravobranilaštvo je u skladu sa Odlukom pojačalo samo nadzor. Odluka ima uporište u federalnom zakonu. Po Zakonu o privrednim društvima ne možete registrovati d.d. niti d.o.o. bez odobrenja ako želite koristiti naziv grada, općine, kantona ili države. Po službenoj dužnosti mora se dobiti odobrenje u ovom slučaju Gradskog vijeća Grada Sarajeva – kaže Smajlović.

Fizičke osobe koje upotrebljavaju ime Sarajevo u nekomercionalne svrhe ne plaćaju ništa, ali se moraju evidentirati i nemaju pravo zloupotrebljavati, odnosno da naprave neku štetu po ugled Grada Sarajeva.

- Svi koji ne podliježu plaćanju za upotrebu imena Sarajeva moraju se evidentirati i besplatno će dobiti potrebno odobrenje. Javne ustanove, manifestacije i sve ono što je od javnog interesa ne plaćaju za upotrebu imena Sarajeva – zaključuje pravobranilac Sanjin Smajlović.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je za Faktor da oni koji koriste ime grada u svrhu promocije Sarajeva imaju podršku Gradske uprave, te da je cilj naknada obeshrabriti one koji ga zloupotrebljavaju, pa zbog toga Gradska uprava želi i na ovaj način koji ima zakonsko uporište zaštititi ime Grada Sarajeva.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh