open-navfaktor-logo
search
Oglasili se Plavi
U FK Željezničar ogorčeni suđenjem: Ko se bori za bodove, sudije ili fudbaleri?
Fudbalski klub Željezničar poražen je sinoć od Olimpika sa 0:1, a porazu su kumovale i odluke sudijske trojke predvođene Mateom Musom.
16.03.2021. u 16:14
get url
text

Sa Grbavice se su osvrnuli na Musino, ali i suđenje arbitara u proljetnom dijelu sezone. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Javnost u i oko FK Željezničar je zabrinuta zbog ključnih odluka donesenih na četiri utakmice proljetnog dijela sezone.

Kulminacija je doživljena nakon više spornih situacija za vrijeme odigravanja jučerašnje utakmice 22. kola Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Olimpik.

U prve tri utakmice desilo se više spornih situacija u kojima smatramo da smo direktno oštećeni i da je tim "greškama" FK Željezničar pretrpio nepravdu, što zasigurno nije cilj suđenja, te su greške dramatično utjecale na naš bodovni saldo, plasman na tabeli i drastično smanjile šanse da se borimo za trofeje. O spornim momentima na prve tri utakmice klub se nije oglašavao smatrajući ih sudijskim greškama koje se jednostavno dese.

Ali, nakon utakmice protiv FK Olimpik i suđenja Matea Muse, koji nije dosudio dva očita kaznena udarca te poništio regularan gol (još uvijek nam nije jasno šta je dotični vidio), smatramo da ljudi iz Komiteta za sudije i suđenje moraju da reaguju i izreknu drakonsku kaznu pomenutom sudiji. Ovakvo suđenje postavlja pitanje ko se bori za bodove, igrači ili sudije?

Borba za evropska takmičenja mora da se odvija na zelenom terenu između igrača, a ne da o tome odlučuju sudije kao što je Mateo Musa. Smatramo da ovakvom sudiji nije mjesto u fudbalu, a pogotovo ne u najvišem takmičenju u Bosni i Hercegovini.

Postavlja se pitanje da li je ovo boljitak bh. fudbala koji je najavljivan? Dovedeni smo u situaciju da zbog TV prava javnost ne može vidjeti sporne situacije, ali ni kompletne video izvještaje s utakmica. Gdje su po uzoru na velike svjetske lige pregledi prvenstva, emisije i dio za sporne situacije, mišljenja stručnjaka?

Javnost nije informisana o dešavanjima s utakmica, pogotovo je to apsurdno u vremenu kada se fudbal igra bez prisustva publike i s ograničenim brojem predstavnika medija. Smatramo da bi se prijenosi utakmica trebali organizovati sa više kamera, te da ukoliko organizator nije u mogućnosti da organizuje prijenos dopusti klubovima da organizuju prijenos ili snimanje utakmica.

FK Željezničar traži od Komiteta za sudije i suđenje trajnu suspenziju Matea Muse u Premijer ligi BiH. FK Željezničar - Sto godina ponosa i slave - poručili su iz Željezničara.

Tima sa Grbavice na kraju saopćenja za javnost prezentirao je i video sa greškama koje su načinjene na štetu FK Željezničar. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.